«Гроза» для вірусів і застуд

17.02.2015
«Гроза» для вірусів і застуд

Вітамін С — надійний захисник здоров’я. (з сайта manhelper.ru)

Зима, схоже, здатна підкинути сюрпризи в будь-який момент. І не зважайте на тимчасове потепління чи обнадійливі обіцянки синоптиків — погода може змінюватися залежно від її примх. Відтак і сезон застуд, на жаль, завершуватися на планує. Підхопити вірус, проморозити ноги, «заробити» кашель нескладно — важче потім одужувати, звільняючись від численних «апчхи» та шморгань носом. Тож зараз дуже важливо підтримувати свій організм. Насамперед — їжею, що багата на вітамін С. Організм не здатен сам виробляти його, тому щодня маємо поповнювати важливі запаси, адже вітамін С захищає від вірусів і бактерій (за рахунок того, що стимулює утворення імунних клітин, інтерферону, антитіл), запобігає прогресуванню недуги (наприклад, не дає перерости застуді в пневмонію), допомагає швидше одужати, покращує апетит і сон.

Де шукати цей важливий елемент? Як стверджують дієтологи, на вітамін С багатий настій шипшини. Візьміть одну повну столову ложку подрібнених плодів на дві склянки гарячої води, настоюйте у термосі протягом 30 хвилин. Фахівці зі здорового харчування рекомендують заморожену смородину, вишню, обліпиху — їх можна додавати в каші, в кефір. Багато вітаміну С у зелені петрушки, кропу, цибулі — додавайте їх до салатів, каш, не ігноруйте свіжу капусту (білокачанну, цвітну, брюссельську, червонокачанну). Скарбничка вітаміну — цитрусові: грейпфрути, мандарини, апельсини.

Лікарі нагадують: аби опиратися застудам, організм має отримувати щодня 60—100 міліграмів вітаміну С на день. Норма актуальна як для дорослих, так і для дітей. Ті ж, хто курить, перебуває у стані стресу, багато працює фізично або чимало часу проводить на холоді, потребують вітаміну на 50 відсотків більше.

До речі, як застерігають дієтологи, вітамін С руйнується під час термічної обробки: смажіння, варіння тощо. Тому споживати продукти з ним необхідно в сирому вигляді. «Майте на увазі, що у «чистому» вигляді — без біофлавоноїдів (кольорових пігментів плодів рослин) вітамін С не тільки позбавлений корисних властивостей, а й сам стимулює утворення вільних радикалів в організмі. Тому краще отримувати вітамін із продуктів, ніж з аптеки», — зауважує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська..

Прикладом одноденного меню, багатого на вітамін С, за порадою пані Оксани, може бути такий варіант. На сніданок каша з насінням льону, столовою ложкою мороженої смородини та медом, кава з молоком. На обід — борщ, гречана каша з грибами, салат зі свіжої капусти з морквою, зелений чай. А вечерю можуть складати вінегрет із зеленню петрушки, цибулі і квашеною капустою, риба, приготована на пару, чай із обліпихи або журавлини з імбирем і ложечкою меду. Як перекуски між основними прийомами їжі дієтолог рекомендує споживати яблука, кефір, настій шипшини.

І не забувайте, що в цей період часу особливо важливо частіше провітрювати приміщення, пити більше рідини і мити руки після повернення знадвору.