НОВИНИ ПЛЮС

17.02.2015

Порошенко призначив Саакашвілі головою Дорадчої ради з питань реформ

Міністерство закордонних справ Грузії викликало посла України в Тбілісі Василя Цибенка для роз’яснень у зв’язку з призначенням екс-президента Міхаїла Саакашвілі на посаду голови Дорадчої міжнародної ради реформ, створеної при Президентові Порошенку. Раніше прокуратура Грузії оголосила Саакашвілі у розшук за низкою кримінальних справ, сам екс-глава держави називає це політичним переслідуванням.

За словами Петра Порошенка, досі Саакашвілі «був, по суті, позаштатним консультантом України з питань реформ», а тепер нарешті отримав офіційний статус.

Меркель висунуть на Нобелівську премію за «Мінськ-2»

Депутати Бундестагу від Християнсько-демократичної партії Карл-Георг Феллман та Сільвія Пантел оголосили, що висувають лідера ХДС, канцлера Ангелу Меркель на Нобелівську премію миру «за зусилля з досягнення миру в Україні». Зокрема, однопартійці канцлера вважають «величезним успіхом» підписання другої Мінської угоди за участі Меркель та президента Франції Франсуа Олланда. Як нагадує «Німецька хвиля», востаннє громадянин Німеччини отримував Нобелівську премію миру 1971 року — тоді її також вручили канцлеру ФРН, Віллі Брандту.

Варто зазначити, що вже кілька років поспіль на «Нобеля» миру регулярно висувають і президента Росії Володимира Путіна.

Україну відвідав пропутінський прем’єр Угорщини

Ситуація в Україні «досі серйозна і нестабільна, але крихкий мир все ж кращий за війну», заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який наприкінці минулого тижня відвідав Київ. Орбан, який вважається одним із найбільш проросійських політиків у Євросоюзі, також зазначив, що Угорщина має всі причини підтримувати добросусідські відносини з Україною, але й щодо стосунків із Росією в неї теж є власний інтерес. При цьому, за словами прем’єра, Угорщина не має укладати з Росією нову довгострокову угоду на імпорт газу — «у зв’язку з непередбачуваністю світових ринкових цін». Термін дії газової угоди Угорщини з РФ вичерпується цього року, і постачання газу буде однією з головних тем під час переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним, який відвідає Угорщину сьогодні, 17 лютого.

Подвійний теракт у Копенгагені

У столиці Данії, Копенгагені, в суботу надвечір і неділю вночі було скоєно два теракти. Терорист обстріляв синагогу в районі Кристалгад, де в цей час проходила релігійна церемонія бар-міцва, та культурний центр Круттонден. Загинуло двоє людей, п’ятеро поліцейських отримали вогнепальні поранення. Згодом поліція вистежила й застрелила злочинця, який відкрив по правоохоронцях вогонь при спробі його затримати. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, 22-річний убивця народився в Данії і був відомий поліції своїми зв’язками зі злочинним світом.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу у зв’язку з цим терактом наголосив, що євреям у Європі й надалі загрожує небезпека «лише тому, що вони євреї», й знову, як після нещодавніх терактів у Парижі, закликав їх переїздити до Ізраїлю. У відповідь на це прем’єр-міністри Данії та Франції Гелле Торнінг-Шмідт і Мануель Вальс висловили жаль з приводу такої позиції Нетаньягу й пообіцяли зробити все можливе для гарантування безпеки єврейської спільноти в своїх країнах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>