Хто у Шокіна в друзях

17.02.2015
Хто у Шокіна в друзях

Генпрокурор Шокін провів у понеділок свій перший брифінг.

У відповідності до заповітів автора «сiнгапурського дива» Лі Куан Ю, рецепт якого («посади трьох друзів») цитував Петро Порошенко, представляючи ще попереднього Генпрокурора Віталія Ярему, — новий очільник ГПУ Віктор Шокін почав саме з «посадки». Щоправда, не своїх друзів, а друга (назвемо це так) Віктора Януковича. Йдеться про досить яскравого представника Партії регіонів Олександра Єфремова. У день закоханих прокуратура затримала Єфремова, оскільки той підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених статтями 364-ю та 366-ю («зловживання службовим становищем» та «службове підроблення»). За першою з них свого часу судили Юлію Тимошенко — ось така іронія долі.

Генпрокуратуру цікавила ймовірна причетність Єфремова до фінансуванння бойовиків на Донбасі (з цього приводу допитували також і Наталію Королевську). Сам же «арештант» стверджує, що причина переслідувань — це «війна, падіння гривні та зубожіння громадян», через які рейтинги влади, мовляв, «стрімко падають». «Їм потрібно... скинути на інших провину за свої провали. За «жертву» вибрали мене», — говорить Єфремов. Учора, в понеділок, Печерський суд Києва мав розглянути обрання для Єфремова міри запобіжного заходу, проте засідання перенесли — через зайнятість судді в іншому процесі. Генпрокуратура наполягатиме на арешті екс-«регіонала», проте суд може прийняти заставу у Єфремова і відпустити його під підписку про невиїзд, роз’яснив Віктор Шокін.

Окрім Єфремова, неприємності чекають також на мера Харкова Геннадія Кернеса. Нардеп iз «Народного фронту» Олександр Кірш, вмотивовуючи своє голосування за Віктора Шокіна, зазначив, що той урочисто пообіцяв у присутності парламентаріїв, що кримінальну справу щодо Кернеса обов’язково буде доведено до кінця та передано в суд. Інші новини з Різницької пов’язані зі звільненням заступника керівника одного з «главків» ГПУ Володимира Орлова — колишнього соратника Віктора Януковича. «Полетів» iз посади і прокурор Донецької області Микола Франтовський. Цим, однак, перші кроки Віктора Шокіна не обмежилися.

Генпрокурор призначив своїм заступником Давида Сакварелізде. В минулому новий «зам» працював у підпорядкуванні головного прокурора Грузії. В Україні Сакварелідзе відповідатиме за реформи та євроінтеграційний напрям. Другий заступник Шокіна — Володимир Гузир — курируватиме роботу слідчих органів, СБУ, МВС та податківців. Обидві свої креатури Шокін представив на першому брифінгу, проведеному вчора.

Торкнувшись у загальних рисах кадрових чисток, які Шокін устиг провести у перші дні свого генпрокурорства, очільник ГПУ приділив увагу смерті колишньої голови Фонду держмайна Валентини Семенюк-Самсоненко, котру знайшли мертвою у власному будинку 27 серпня 2014 року. «Це було самогубство», — стверджує Шокін. Нагадаємо, що така версія була робочою весь цей час, проте спосіб, яким Валентина Семенюк вкоротила собі віку (випустивши у підборіддя кулю з мисливської рушниці), викликав певні питання.

Від покійної Семенюк-Самсоненко Шокін перейшов до живого та здорового Ріната Ахметова, чиїм гіпотетичним арештом також цікавилася преса. Інтерес, зокрема, викликала інформація щодо причетності найбагатшої людини України до спроби дати хабар батальйону «Айдар» за те, аби була знята охорона Щастинської ТЕС. Власне, цей момент Генпрокурор не коментував, лише зауважив, що на даний момент підстав для затримання олігарха немає. Не побажав він поділитися з медіа і прізвищами тих чиновників, котрих нині перевіряють на причетність до фінансування сепаратизму. «Хто наступний — не скажу. Але ви це побачите, і доволі скоро», — резюмував Віктор Шокін.

Нарешті Генпрокурор не міг обійти увагою і справу Гонгадзе. Її Шокін «курируватиме особисто», бо добре знає матеріали справи, нагадав він. Дійсно, в часи, коли теперішній очільник Генеральної прокуратури служив заступником одного зі своїх попередників (йдеться про Святослава Піскуна), було затримано безпосереднього вбивцю Георгія Гонгадзе — колишнього генерала МВС Олексія Пукача. «Але я робитиму все для того, щоб до відповідальності були притягнуті не лише виконавці, а й замовники цього злочину», — наголосив Генеральний прокурор.  

Шокін також додав, що його відомство опікується нині кримінальним провадженням щодо порушення законодавства при постачанні електроенергії в окупований Крим. «Що стосується Криму: так, справа є, і вона розслідується», — лаконічно відзвітував Генпрокурор. (Раніше Прем’єр-міністр Яценюк доручив слідчим органам розібратися, хто і як санкціонував поставку електроенергії, яку здійснювали «Укрінтеренерго» та його російський партнер «Інтер РАО»).

Натомість аналогічне звинувачення — у ймовірній невигідній співпраці з російською стороною — не буде висунуто президенту ДП «Антонов» Дмитру Ківі. Принаймні поки що. Наразі Ківа не проходить обвинуваченим у справі щодо створення спільних підприємств Ruslan SALIS та Ruslan Internationa», від яких Україна не отримала жодних дивідендів.