Гранада — не наша

11.02.2015
Гранада — не наша

Частина змагань на Універсіаді в Гранаді, як-то фристайл, проходить без участі українських спортсменів. (з сайта granada2015.org.)

Провівши тиждень активних медальних баталій у словацьких містах Осрблі та Штрбське Плесо, 27-ма Всесвітня зимова Універсіада перебралася до іспанської Гранади, де має відбутися остаточний розподіл нагород, призначених для цьогорічних студентських Білих iгор. Нагадаємо, що через фінансові проблеми іспанські господарі Універсіади відмовилися від одноосібного проведення змагань, «поділившись» частиною дисциплін зі словацькими друзями, які на своїй сучасній базі олімпійської підготовки розіграли медалі в біатлоні, лижних гонках, стрибках із трампліна та двоєборстві. Власне, для української збірної студентів перша частина Універсіади-2015 пройшла вельми успішно. За її підсумками скарбничка «синьо-жовтої» команди поповнилася одразу п’ятьма нагородами, що були здобуті стараннями вітчизняних біатлоністів.

Утім очікувати продовження медального «серіалу» від української збірної в Гранаді не варто, адже позиції наших студентів у сноуборді, гірських лижах, шорт-треку, фігурному катанні, фристайлі, керлінгу та хокеї, де розіграють 42 комплекти нагород Універсіади, не такі потужні, як у біатлоні. Точніше сказати, у змаганнях керлінгістів, фристайлістів та хокеїстів, де, до слова, українці не раз здобували нагороди універсіад, повпредів вітчизняного студентства узагалі не буде. А наші гірськолижники, сноубордисти та шорт-трековики ніколи й не входили до спортивного авангарду України.

Зайве тому підтвердження — результати наших спортсменів на гірськолижних трасах у Сьєрра-Неваді. Скажімо, у супергіганті жоден із наших співвітчизників не піднявся вище 30-го місця.

Щоправда, в іншій дисципліні — комбінації, одразу трьом українцям удалося потрапити до «топ-30». У змаганнях жінок Роксана Тимченко показала 23-й результат, а у чоловіків — Андрій Марийчин та Тарас Ковбаснюк посіли 26-те та 27-ме місце відповідно.

Думається, із більш ніж скромними апетитами їхали до Іспанії й наші фігуристи, хоча нещодавній «золотий» успіх 16-річного Івана Павлова на Європейському олімпійському фестивалі серед юних майстрів фігурного катання слугував обнадійливим чинником. Зрештою, у Гранаді дива не сталося. Кращим результатом наших фігуристів на Універсіаді-2015 стало дев’яте місце, яке посіла наша одиночниця Анна Хниченкова, а також танцювальна пара Лоліта Єрмак/Олексій Шумський. Водночас у баталіях чоловіків та спортивних пар, де, до слова, змагалося лише шість дуетів, українських спортсменів не було.

А от у стартовому протоколі турніру шорт-трековиків фігурує одразу вісім прізвищ українських студентів. Делегація ковзанярів у складі нашої збірної, що вирушила до Гранади, — найбільша. За словами держтренера Віктора Харламова, висадити такий великий десант на Піренеях удалося завдяки фінансовій підтримці профільної Федерації, керівництво якої таким чином вирішило компенсувати брак міжнародних стартів у вітчизняних шорт-трековиків.