Призов по-київськи

10.02.2015

Тим, хто в непростих умовах став до зброї рік тому, потрібна заміна. Саме з цією метою військові комісаріати виконують нові завдання з комплектування Збройних сил України та інших військових формувань. Цими днями завершується перший етап четвертої черги часткової мобілізації.

«По місту Києву мобілізаційний план виконано майже на 90 відсотків», — повідомляє полковник Валентин Кожуховський, заступник столичного військового комісара — начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи, після того як до навчального центру вирушила чергова партія мобілізованих киян.

Серед кращих у столиці — Святошинський РВК, який уже майже завершив виконувати планове завдання.

Виконати поставлене завдання непросто, адже відсоток тих військовозобов’язаних, хто ухиляється від оповіщення (простіше кажучи — з різних причин не бере повістки), найвищий за всі чотири черги мобілізації. «Небажання людей отримувати повістки й приходити то районних військкоматів, небажання взагалі спілкуватися з представниками РВК», — так полковник Кожуховський описує головні проблеми нинішньої кампанії.

Якщо на початку призову військовозобов’язаних із запасу підбирали здебільшого за наявними в них військово-обліковими спеціальностями, яких сьогодні потребують підрозділи Збройних сил України, то надалі ситуація дещо змінилася. Заступник військового комісара зазначає, що у зв’язку з недостатньою кількістю навчених резервістів, які при цьому не ухиляються від призову, Генеральний штаб ЗСУ залишив два критерії для призову: придатність за станом здоров’я й бажання захищати Україну.

А з тими, хто ухиляється, матимуть справу правоохоронні органи. «Міський та районні військові комісаріати під час мобілізації працюють у тісній взаємодії з правоохоронними органами. У райвійськкоматах постійно проводиться робота щодо виявлення «уклоністів», складаються протоколи про адміністративні правопорушення, надсилаються матеріали до прокуратури для надання правової оцінки. До МВС передано матеріали на розшук уже близько 3500 осіб», — повідомили в КМВК.

За словами Валентина Кожуховського, відмінність нинішньої мобілізації від попередніх полягає в значно прискіпливішому відборі людей за медичними та соціально-психологічними показниками. Хворі в армії точно не потрібні. Також показово, що зараз усі мобілізовані відправляються не «на передову», як дехто вважає, а до навчальних центрів або на курси перепідготовки й підвищення кваліфікації (у Яворівський район Львівської області, в «Десну» на Чернігівщині тощо). Там вони відпрацьовуватимуть колишні навички та здобуватимуть нові протягом тривалого часу — до 30—40 діб.

Ще один позитивний момент — речове забезпечення новопризваних. Згідно з заявами Міністерства оборони, повністю екіпірують усіх. Дехто вже тепер переживає за бронежилети. Але в «учебках» вони не потрібні — засоби індивідуального захисту видають тим, хто відбуває саме в зону АТО.

На наступних етапах мобілізаційного розгортання триватиме поповнення кадрами Нацгвардії та інших силових відомств, мобілізація транспортних засобів, а також «допризов» у ЗСУ того відсотку, якого бракує відповідно до затвердженого плану.

ЕКІПІРУВАННЯ

Журналісти багатьох ЗМІ, які побували у 184-му навчальному центрі Академії Сухопутних військ ім. гетьмана Сагайдачного на Яворівщині (а там зараз тренуються кілька тисяч мобілізованих), визнають, що нинішнє й торішнє обмундирування — це небо й земля.

Військовий однострій, який отримує, наприклад, мобілізований офіцер запасу, складається з такого переліку речей: берці, бушлат та підбушлатник, кітель та брюки у кольорі, який зараз називають «армійський піксель»; сучасна уніформа нового покрою вітчизняного виробництва; декілька пар шкарпеток, ремінь поясний, натільна білизна плюс вітровологозахисний костюм у кольорах польового однострою. До того ж, видаються і речі, передані як допомога Збройним силам України країнами-партнерами з НАТО (білизна, рукавиці, шапка-«баф» тощо). Все це пакується в речовий мішок об’ємом приблизно 55 літрів кольору польського армійського «флектарну». Рядовому та сержантському складу до того ж видається утеплений польовий костюм та водонепроникні берці, надані урядом Канади.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Крім мобілізації військовозобов’язаних із резерву, цієї весни очікується також поновлення призову строковиків. Очевидно, що й ця кампанія буде дуже непростою, тож до набору до ЗСУ молоді в квітні-травні військкомати готуються вже тепер. І не слід дивуватися, коли попереднє оповіщення приходить 19-річним — поки що це лише знайомство і звірка даних.

Паралельно з мобілізацією триває видача приписних посвідчень юнакам, які досягли 17-річного віку: на первинний військовий облік ставлять тих, хто буде військовозобов’язаним через рік.

Так, днями в київській спеціалізованій школі з поглибленим вивченням англійської та італійської мов №130 імені Данте Аліг’єрі в урочистій обстановці вручили перші дев’ять приписних свідоцтв тим хлопцям, хто найраніше подав відповідні документи. Вітаючи бажання юнаків, директор навчального закладу видала наказ, який дозволяє учням приходити до школи в камуфляжі в день, коли в розкладі є урок «Захист Вітчизни».

  • У бiй проти москалiв... веде Суворов?

    Частини та з’єднання Збройних сил України досі не мають назв і символів, пов’язаних з українською історією та її національними й військово-історичними традиціями. >>

  • «Викликаємо вогонь на себе!»

    Смерть, яка могла стати його смертю, Володимир Муляр тепер бачить часто — запис відеосюжету горезвісного російського каналу «Анна ньюс» він скачав собі у смартфон як пам’ять про пекло, пережите на трасі Бахмутка. В другій половині жовтня 2014 року саме тут була найгарячіша точка АТО — легендарний 32-й блокпост, крайній форпост українських Збройних сил, що на два тижні опинився в оточенні терористів. >>

  • Героїзм кіборга «Динамо»

    Олексій Дурмасенко, боєць 93-ї окремої механізованої бригади, став відомим за тиждень до своєї смерті, коли дав інтерв’ю «Радіо «Свобода» під час приїзду до рідного Києва в короткострокову відпустку. Перед тим 25-річний солдат із позивним «Динамо» пройшов бойове хрещення як «кіборг»: упродовж 12 діб захищав Донецький аеропорт, цей «український Сталінград Донбасу». >>

  • Ешелон свідомих

    Не на схід, а на захід відбув позавчора з Києва ешелон із першою командою мобілізованих у рамках першої в цьому році черги мобілізації. «Будуть і наступні відправки, але кожна — спочатку в навчальні центри, а не в АТО. Усі мобілізовані проходитимуть через навчання. Від 30 до 45 діб триватиме бойове злагодження», — пояснює Віталій Чекаленко, комісар Дарницького районного військового комісаріату. >>

  • Ордени старлея Коли

    Його позивний — Кола. Донедавна він полюбляв цей напій. Тепер не п’є — не може. Бо в Маріуполі в блокаді, коли вже не було води, довелося не раз на колі «мівіну» запарювати... >>

  • Приїхав на нове місце проживання — стань на військовий облік

    Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком її громадян.

    Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», на військовий облік повинні ставати військовозобов’язані громадяни віком від 18 до 60 років, які прибули на нове місце проживання з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону. >>