Влада печерських пагорбів

10.02.2015
Влада печерських пагорбів

Сергій Мартинчук.

Незважаючи на свій молодий вік, 30-річний Сергій Мартинчук устиг побувати на посадах начальника управління житлово-комунального господарства Солом’янської райдержадміністрації (РДА), директора департаменту житлової політики Мінрегіону України і вже півроку займає крісло голови Печерської райдержадміністрації. «УМ» дізналась, як втілює нові ідеї з благоустрою представник постамайданного призову.

Власникам незаконних мафів — повістку!

— За півроку на посаді які гострі проблеми вже вирішені?

— У першу чергу ми показали, як боремось із незаконно встановленими малими архітектурними формами (МАФ). З початку цього року демонтували понад 25 мафів. На попередньому тижні демонтували вiсiм покинутих гаражів на вулиці Щорса. Ми взагалі плануємо провести повний аудит, щоб такі гаражі, власники котрих померли, а гаражі залишились занепадати, були ліквідовані.

— А як саме боротесь із мафами?

— Власникам незаконно встановлених мафів ми просто вручали повістки. Так, вісьмом уже вручили — вони зараз на реєстрації у військкоматі, а мафи забрали крани на штрафмайданчик. Звісно, пишуть скарги, але треба ж боротись із мафами, які стоять у недозволеному місці.

Щодо інших уже вирішених проблем, то ми виконали програму із заміни електрощитових, зробили капітальний ремонт на 13 покрівлях. Окрім цього, змінили технологію прибирання вулиць від снігу: якщо відомо, що за добу випаде сніг, виганяємо на вулиці автівки із сіллю і завчасно просипаємо нею дорогу. Таким чином уникаємо накопичення снігу.

Найдобросовісніші платники — соціально незахищені

— А які проекти на майбутнє?

— Навесні планується пілотний проект з двома організаціями (з Херсона і з Броварів), який полягає у тому, щоб перевести вулиці Мазепи і Лаврську, що на площі Слави, на світодіодне освітлення. Завдяки цьому зможемо заощадити близько 50—70% електроенергії.

Крім того, найближчим часом плануємо зробити по всьому Печерську вільний доступ до Wi-Fi. Якщо раніше лише в літній період у деяких парках можна було безкоштовно користуватись інтернетом, то ми пішли ширшим шляхом. А чому б ні? На будинках стоять антени стільникового зв’язку, які можуть надавати випромінювання і для Wi-Fi. Тож буквально кожен, перебуваючи на Печерську, може безперешкодно користуватись інтернетом. Наш район є центральним районом країни, тож така новинка, я вважаю, повинна бути.

— У районі велика кількість урядових установ: Кабмін, Верховна Рада, адміністрація Президента, чи накладає це окрему відповідальність?

— Звісно. Ми надаємо життєзабезпечення всім установам, і якщо випадає сніг, то в першу чергу повинні очистити площу перед адміністрацією Президента, бо якщо перед такою знаковою будівлею не буде прибраний сніг, що будуть думати про всю країну?

— Урядовці, котрі проживають на Печерську, добросовісні платники комунальних послуг?

— Слава Богу, і колишні чиновники, і нинішні платять без зауважень, регулярно. Не платять же, як правило, бізнесмени. Бути бізнесменом почасти означає бути авантюристом. Чим багатші, тим жадібніші. А найдобросовісніші платники — це соціально незахищені верстви — вони ставляться до цієї справи з більшою відповідальністю.

— У районі розміщені центральні офіси ледь не всіх політичних партій, від них надходять пропозиції співпраці?

— Єдине, з якою пропозицією звертаються партії, — це прохання надати якійсь з їхніх організацій приміщення. А так щоб грошима допомогти чи, наприклад, дитячий майданчик встановити — то ні. Вони вміють гарно говорити, гарно обіцяти, а щоб щось для людей робити — це ніби не до них.

«Гуманітарна допомога — дуже кропітка справа. Хоча всі переконані, що це швидкий спосіб нажитися»

— Щодо громадських організацій, чи є з ними співпраця?

— Є у нас Громадський корпус, який допомагав нам під час суботників. А інші, мені здається, взагалі здають свої приміщення в оренду і на цьому заробляють гроші.

— А з іноземними організаціями маєте партнерство?

— Ось нещодавно я спілкувався з американцями. Ми провели аналіз, скільки людей потребують інвалідні візочки. Уже за місяць-півтора ми вручимо більше сотні візочків.

У американців політика доброчинства підтримується керівництвом країни. Я запитав, чим вони можуть допомогти центральному району країни, і мова зайшла за інвалідів — найбільш вразливе населення. Окрім цього, ми чекаємо інформацію з нашого госпіталю та Ірпінського військового шпиталю, скільки хлопців потребують візочків.

Ми з’ясували, скільки коштує один такий візок, — це 1500 доларів. Сто візочків — вже 150 тис. доларів. А якщо перевести в сьогоднішній курс гривні, то ми економимо колосальну суму для бюджету.

— А яку додаткову підтримку мають соціально незахищені категорії жителів району?

— Я назвав лише перший крок такої підтримки. Далі справа значною мірою залежить від того, як піде процес з оформленням документів. Гуманітарна допомога — дуже кропітка справа. Хоча всі переконані, що — це швидкий спосіб нажитися. Ми ж хочемо показати людям, що нова влада хоче і здатна їм допомагати.

Новий вид енергозбереження — міжбудинкові вітряки

— В одному зі своїх інтерв’ю ви говорили про нові технології енергозбереження, зокрема, вітрогенератори. Ця ідея спрацьовує?

— Так. Виробники з Херсона розробляють техніко-економічне обґрунтування з приводу визначення місця, де найбільші пориви вітру, і ми хочемо встановити міжбудинкові вітряки, які мають найменшу кількість децибел. Ви ж знаєте, чому в інших країнах вітряки встановлюють подалі від міст — бо там через коливання й ультразвукові вібрації немає нічого живого. Ми хочемо не лише виробляти електроенергію, а, що найголовніше, не нашкодити здоров’ю мешканців Печерська.

— А десь у світі вже є такі міжбудинкові вітряки?

— Ні. А у нас буде. Чому? Бо Печерський район розташований на пагорбах, тут дуже гарна роза вітрів. І у нас є більше 20 будинків, проміжки між якими дозволяють встановити вітрогенератори. Зараз команда вираховує, які повинні бути генератори, сила струму електроенергії тощо.

— Скільки такі вітряки можуть заощадити електроенергії?

— Багато цей генератор не дасть, але він може забезпечити роботу ліфта й освітлення місць загального користування. Це те, що горить цілодобово, і мешканці будинку вимушені за те платити. Тобто наша ідея в тому, щоб вітряк надавав безкоштовну електроенергію на зазначені місця, а житель будинку платив лише за свою квартиру.

«На Печерськ заїхали грошовиті переселенці»

— Чи є в районі програми підтримки біженців і переселенців?

— Перш за все, варто сказати, що на Печерськ заїхали грошовиті переселенці, наприклад, мер Донецька. Тими ж біженцями можна вважати футболістів «Шахтаря», котрі живуть і тренуються на Новопечерських Липках. Але є більше сотні дітей-переселенців з Донбасу і Криму, котрі з родинами тут повинаймали квартири. Вони до нас по допомогу не звертаються. Загалом у Печерському районі проживає близько 1500 переселенців.

Є також родини, чоловіча частина яких зараз в АТО... І ми намагаємось дітей, батьки чи брати котрих на Донбасі, всіляко підтримувати. Зокрема, це безкоштовні подарунки на зимові свята, культурні програми, свята, щоб вони трохи відволікались від переживань.

Ці родини вже подали документи на отримання пільг на житлово-комунальні послуги, на сьогодні це знижка 50%. Плюс до цього, ще й отримання картки киянина, де також є знижки 15%, 20%, навіть 30% на покупки в мережі аптек, «Сільпо» і «Велика кишеня».