Таки хворий?

06.02.2015

Газета «Ю-Ес-Ей тудей» (USA Today) опублікувала звіт американських медиків, з якого випливає, що президент Росії Володимир Путін виявляє симптоми аутизму. А конкретно — страждає на синдром Аспергера, який впливає на всі його рішення. Документ був підготовлений на замовлення Пентагону.

Авторка звіту — фахівець із так званої «мови тіла» Бренда Коннорс, яка працює у Військовій академії ВМС США (Ньюпорт) у штаті Род Айленд. Ще у звітах 2008 та 2011 років Коннорс разом зі співробітниками дійшла висновку, що неврологічний розвиток Путіна був порушений у дитинстві, і наслідки цього впливають на нього й досі. Експерт застерігає, що встановлення більш точного діагнозу неможливе без дослідження мозку президента Росії. Але при цьому наголошує, до подібних висновків дійшли й інші фахівці, зокрема доктор Стівен Порджес — психіатр з Університету Північної Кароліни.

Водночас сам доктор Порджес у розмові з журналістами видання зазначив, що не може зі стовідсотковою ймовірністю підтвердити цей діагноз. Науковець пояснив, що помітив у президента Росії риси дефенсивної (оборонної) поведінки, які часто спостерігаються в осіб, хворих на аутизм. Але це також може бути вияв пониженого порогу реакції у соціальних ситуаціях.

Серед симптомів, які характерні для аутизму, — ускладнені контакти з іншими людьми, проблеми з навчанням та вираженням власних емоцій. Аутисти мають маніакальний інтерес до певних тем та предметів і вважаються ексцентриками. Діти з аутизмом часто не відповідають усмішкою на усмішку, мають ускладнення з мовою, не розуміють вказівок та рекомендацій, буває, що не реагують на власне ім’я. Також для них характерне затяте повторення однієї й тієї самої дії — наприклад, битися головою об стіну, смикати за штору тощо.

ДОВІДКА «УМ»

Синдром Аспергера — одне з п’яти загальних порушень розвитку, які характеризуються серйозними труднощами в соціальній взаємодії, а також обмеженим, стереотипним, повторюваним репертуаром поглядів і занять. Форма високофункціонального аутизму — тобто аутизму, за якого здатність функціонувати відносно збережена.

Люди з синдромом Аспергера зустрічаються рідко. Вони не схожі на розумово відсталих і володіють, як мінімум, нормальним, або ж високим інтелектом, та водночас нестандартними чи слаборозвиненими соціальними здібностями. Синдром часто характеризується також вираженою незграбністю.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>