На роздоріжжі війни

05.02.2015

Майже дві третини росіян не схвалюють військового втручання в конфлікт на території України. Як свідчать оприлюднені вчора результати соціологічного опитування Всеросійського центру дослідження громадської думки (ВЦИОМ), 65% респондентів вважають, що Росія зацікавлена в заморожуванні збройного конфлікту на Донбасі, хай навіть ціною поступок і фінансових втрат. На тому, що РФ повинна стояти на позиції «війна до переможного кінця», наполягають лише 17% громадян.

При цьому 67% опитаних вважають недоцільним вводити російські війська для припинення бойових дій в Україні. Причому цей показник майже однаковий в усіх вікових та географічних групах (68% молоді від 18 до 24 років, 68% літніх людей, 63% мешканців Москви та Санкт-Петербурга, 64% мешканців малих міст тощо).

Протилежної думки дотримуються 20% респондентів.

Дослідження також показало, що позиція росіян щодо так званих «народних республік» досить суперечлива. Якщо 29% вважають за необхідне визнати «ДНР» та «ЛНР» як незалежні держави, то 28% переконані: в обставинах, що склалися, Росія повинна дотримуватися нейтралітету.

За те, щоб прийняти самопроголошені республіки до складу Російської Федерації, виступає 16% опитаних. Ще 12% вважають, що слід допомогти «ДНР» та «ЛНР» розширити автономію, але в складі України.

І вже традиційно лише 2% росіян вважають, що російська сторона повинна сприяти київській владі у відновленні контролю над територіями «народних республік». Опитування проводилося 24-25 січня серед мешканців 132 населених пунктів у 46 регіонах Росії.

А напередодні дані свіжого соцопитування оприлюднили й фахівці Левада-центру. Згідно з цим дослідженням, проведеним 23-26 січня у 134 населених пунктах 46 регіонів Росії, понад 70 відсотків росіян підтримують політику Кремля у відповідь на санкції Заходу.

Водночас кількість громадян РФ, які занепокоєні санкціями проти Москви, подвоїлася у порівнянні з вереснем минулого року: 79% опитаних відповіли, що вже на собі відчули західні санкції, 34% зізналися, що обмеження створюють їм серйозні проблеми, а 12% — що санкції не мали жодних наслідків.

Майже половина росіян (47%) вважає, що накладені на їхню країну за роль Москви в українській кризі санкції можуть становити для їхніх родин «серйозні» або «досить серйозні» труднощі. У вересні так вважали лише 26% респондентів.

При цьому дві третини росіян (69%) надалі вважають, що «Росія повинна продовжувати свою політику, незважаючи на санкції». Лише 34% громадян РФ вважають, що «Росія повинна рішуче відповісти на західні санкції запровадженням власних». Майже стільки ж (32%) виступають за «ігнорування» тиску Заходу. Лише кожен п’ятий росіянин (20%) вважає, що Москва «повинна намагатися знайти компроміс для уникнення санкцій».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>