А ти любиш Україну?

05.02.2015
А ти любиш Україну?

Лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк 10 років тішить українців вінницькими витівками.

Вінницький гурт «Тверезість і Культура» («ТІК») взявся за добру справу — вирушив у ювілейний тур по всій країні «Люби ти Україну». Зазвичай музиканти, коли планують кількамісячну гастроль, починають із невеликих міст, або ж своєї малої батьківщини, і тоді вже язик до Києва їх заводить. Але «ТІК» вирішив, що столиця і без розігріву їх любить. Тож цими вихідними музиканти стартували у київському Палаці спорту. Далі будуть Біла Церква, Кіровоград, Кременчук, Умань, Комсомольськ, Жмеринка, Прилуки, Львів, Тернопіль, Ужгород та ще добрий десяток міст. І так чи не кожні три-чотири дні аж до 10 червня з останнім концертом у коханій ТІКівській Вінниці.

Лідер гурту Віктор Бронюк вважає, що сьогодні жоден артист не може бути осторонь подій, які відбуваються у країні і повинен допомагати ближньому, чим може. «Наші шанувальники, наші глядачі, наші слухачі — це і є наша країна, і якщо їм зараз важко, я повинен робити все, що можу, щоб допомогти їм, підтримати їх. Я можу співати і я буду співати для них до тих пір, поки це буде потрібно людям, поки будуть сили», — культурно і тверезо сказав Бронюк.

Столичний концерт має свої «плюси» і «мінуси». Розпочнемо з поганих новин. Музиканти вийшли на сцену з годинним запізненням. Кілька тисяч людей у вишитих сорочках, дівчат у вінках, дітей з синьо-жовтими стрічками у волоссі, які прийшли вчасно, не знали, куди себе подіти. Можна було б видудлити не один бокал пива у буфеті. Та гурт закликає бути тверезими. Тож не залишалося нічого іншого, як культурно нудьгувати. Також частина людей, які мали квитки у фан-зону перед сценою, не змогли потрапити на своє місце. Адміністрація наплутала щось із квитками, і через це багато людей замість відчувати наближення свята, ходили туди-сюди з потріпаними нервами.

Однак вихід гурту на сцену стер весь сумний настрій. Тим паче що «ТІК» цей тур присвятив 10-річчю колективу. Їхні пісні з роками стали ще смачнішими, як вино, і ще милішими і зрозумілішими. Віктор Бронюк був одягнутий у спортивний одяг сірого кольору з тризубом на грудях. Інші музиканти також не виділялися своїми світлосірими образами. Зате сцена на дві години перетворилася на великий красивий торт. Завдяки відеопроекціям всюди кружляли маки, трояндочки, осінні листочки, сердечка, сніжинки. Музиканти виконали 28 пісень і дві на біс — «Сірожине пірожине» та «Алкоголізм».

Довести Палац спорту до екстазу «ТІКу» так і не вдалося. Люди підтанцьовували, сидячи на кріслах. Навіть «Свєта» не зуміла викликати бажання, стримати якого б не було сили.

Перед кожною піснею Бронюк розповідав коротенькі історії. Наприклад, що в Канаді під час концерту його записали, коли буде українська народна пісня «Білі троянди». Або що пісню «Пробач мені» написав для мами. А композицію «Чорна хмара» присвятив барабанщику Владу Хмарському, якому першого лютого виповнилося 40 років. «Сірожа з Ружина» про злісного хулігана, який кусає киян і його треба знищити, присвятив щойно обраній Верховній Раді. Від бажання випити застеріг піснею «Алкоголізм»: «...Построїли комунізм, бо в них не було сексу, довів алкоголізм». У пісні «Вчителька» переінакшив слова: «Ти замість того, щоб в армію піти, сидиш, перевіряєш зошити».

Однією з останніх Бронюк тихо, бо здається добряче зірвав голос, заспівав «Запах війни». Позаду музикантів на цілу стіну показали їхній новий кліп на цю пісню. Його зняв режисер і оператор Ярослав Пілунський, який навесні в анексованому Криму потрапив у полон до російських терористів. Цією піснею музиканти закликали підтримувати рух волонтерської допомоги армії.

Здається, що заради «Запаху війни» й прийшли кілька тисяч людей на «ТІК». Під час її виконання весь Палац спорту піднявся і замайорів синьо-жовтими прапорами.

Так повелося, що останнім часом кожен свій виступ «ТІК» закінчує піснею «Люби ти Україну». І це гарний привід для слухачів, які повертаються пізно ввечері додому, подумати: «А як же я люблю Україну?».

ДО СЛОВА

 

У суботу, 14 лютого, телеканал «1+1» покаже концерт гурту «ТІК» «Люби ти Україну». Концерт розпочнеться в ефірі о 23.15.