Готують щастя за рецептом

04.02.2015
Готують щастя за рецептом

Автор проекту «Знайдено в Україні» Лала Тарапакiна разом із журналістом Максимом Щербаковим і ще кількома однодумцями відшуковує в Україні туристично привабливі маловідомі місця.

У тривожні будні особливо приємно зробити невелике свято близькій людині. А коли День закоханих наближається, особливо маючи машину, можна організувати для двох кількаденну надзвичайну смачну подорож. Понад півроку тому одеситка Лала Тарапакіна ініціювала проект «Знайдено в Україні»: вирішила разом з друзями розповісти про маловідомі найкращі куточки країни. У пошуках нових місць сумарно уже проїхали без перебільшення тисячі кілометрів. Читачам «Смачного життя» Лала презентує кілька смачних місць і уточнює: «Якби метою проекту «Знайдено в Україні» був пошук гастрономічних вражень, цей проект не закінчився б ніколи. Команда автоподорожі про любов до рідної країни досі ледве пересувалася б від однієї колиби до іншої де-небудь на Закарпатті».

Справжня кавова Мекка, але не Львів

На Закарпаття варто вирушати по солодощi, вино і... каву. Кондитерська Валентина Штефаньо в самому центрі Ужгорода — клондайк кондитерських шедеврів світового рівня за місцевими цінами: сам Маестро готує для своїх гостей легендарний торт «Ужгород». А ще кажуть, якщо ти скуштував каву в Ужгороді, то не зможеш її пити деінде. Бо тут добре розуміються на зернах, обсмажуванні та кавоварінні.

Закарпаття — це традиційно винний регіон. Скажімо, в селі Середньому неподалік Ужгорода є знаменитий винний погріб довжиною аж кілометр. Вирили його ще п’ять століть тому турки.

Якщо додавати до гастрономічних вражень історичні та романтичні, то неодмінно варто заїхати у старовинний австро-угорський парк «Воєводино». Упорядкована за кошти сучасних меценатів територія розташована лише за півсотні кілометрів від Ужгорода. Там можна не лише годинами гуляти пішки, а й сісти на осідланих коней.

Найсмачніший банош, найсправжніший бограч, найміцніші настоянки, взагалі будь-які страви та напої винятково з префіксом «най» можна знайти у Нижньому Селищі Закарпатської області. Банош тут готують на вершках, бограч — без води, на природних соках м’яса та овочів, настоянки — без цукру. У самому Нижньому Селищі й трохи далі, в селі Іза, на вас чекають знамениті сироварні. «Селиська» створена під патронатом швейцарських колег. А сироварня «Бараново» в Ізі — зразок справжнього ековиробництва, облаштованого власними силами. Ці місця — справжня екзотика для міщан: можна подивитись, як пасуть і доять корів, овець та кізочок, поспостерігати за процесами виготовлення та дозрівання сирів. Завершити (чи розпочати) поїздку Закарпаттям варто відвідинами Хустського замку, милуючись, як захід сонця одягає гори в червоне вбрання.

Закохані під покровом Великої Ілони

Ель, сидр, кальвадос шукайте в Чинадієвому Закарпатської області. Там є старовинний замок Сент-Міклош, який ось уже кілька років відновлює художник-ентузіаст Йозеф Бартош. Зведено будівлі ще у XIV столітті. Тут жила і кохала прекрасна Ілона Зріні — національна героїня Угорщини та Хорватії. Її любов до ватажка повстанців, молодого та сильного Імре, на 14 років молодшого за неї, була яскравою, взаємною, короткою. У результаті, за звірячими законами воєнного часу, Ілона втратила все: і коханого, і дітей, і все своє майно. Померла в Туреччині, у вигнанні. Але її колишній дім вважається одним із найщасливіших місць кохання. Інколи тут навіть гуляють весілля — це обіцяє вічний щасливий союз, освячений духом Великої Ілони.

Неподалік, за декілька кілометрів від Чинадієвого, на схилі гори Ловачки ви зможете (доклавши певних зусиль) відшукати знаменитий «Кельтський двір» з особливою історією. Більше 2000 років тому на цьому місці було велике кельтське поселення з кам’яними стінами — оппідум. Сьогодні тут готують за кельтськими рецептами смачнющі настоянки і наливки, які зберігають у древніх підвалах, виритих полоненими турками 400 років тому. Згадувані ель, сидр, кальвадос — усе це можна посмакувати в дегустаційній залі, де відтворені елементи побуту кельтів. До напоїв подають м’які сири елітних сортів, які виготовляють тут же, в «Кельтському дворі». До речі, будьте готові до того, що побачите справжні дерева кипариса, хурми, ківі і навіть пальми.

Зимове свято

А по найсмачнішу юшку — зрозуміло, з білих грибів, вирушайте до Вижниці Чернівецької області. Опісля — баранина на кістці, багаті трав’яні чаї, чорничні джеми, які особливо смакують із млинцями, мед із різнотрав’я. Але спочатку милуватиметеся вершинами Буковинських Карпат і згадуватимете мелодію «Червоної рути» Володимира Івасюка. Схили там доволі пологі, а гори не злі — можна піднятися на вершину, милуватися краєвидами і слухати шум водоспадів. Надзвичайно гарне і, власне, містечко Вижниця, де збереглася архітектура австрійських часів.

А неподалік, близько 70 км їхати, — село Бояни. Там можна зупинитися у не надто «розкрученому» гірськолижньому комплексі для лижників-початківців. Оснащений сніговими гарматами, тож сніг на схилах найближчі кілька місяців буде. А пригощатимуть стравами української і румунської кухні. Здивують смакотою з диво-печі, яка облаштована під землею.

РЕЦЕПТИ

Хто не матиме змоги відправитися у романтично-кулінарну подорож найближчим часом, дещо із запропонованої смакоти може зготувати вдома.

Страва з картоплі, яєць і домашньої ковбаски — рокот-крумплі. Ця страва одночасно проста і смачна. Вона не потребує точної рецептури: покладайтеся на власний смак і враховуйте кількість людей, для яких готуєте.

Потрібні: картопля, відварена у мундирі, варені яйця, сметана, сир, сіль, домашня ковбаска, кріп. У глиняний горщик викладаєте шарами: картоплю, яйця, ковбасу і знову картоплю. Щедро поливаєте домашньою сметанкою, посипаєте кропом — і через 40 хвилин «томіння» у духовці страва готова.

Справжній карпатський банош, за традицією, готують чоловіки. Гуцули роблять це винятково на вогнищі, щоб страва пахла димком. Але й приготовлений у домашніх умовах банош — це смачна страва. На дві порції потрібно: 200 г кукурудзяної крупи, 500 мл домашніх вершків (сметана чи молоко не підходять — справжній банош готують тільки на вершках), копчене сало або бекон, бринза. Варто зауважити, що закарпатська бринза відрізняється від «звичайної» — це розсипчаста, дуже солона суміш у вигляді перетертого сиру.

Готуємо. Вершки треба вилити у чавунний казан і, помішуючи, довести до кипіння. Потім тоненькою цівочкою всипати крупу і дати їй трохи поваритися і загуснути. Консистенція баноша має бути, як у густої манної каші. Найвідповідальніше: щойно банош загусне, його треба збивати дерев’яною ложкою, доки на поверхні не з’являться маленькi крапельки масла. А вже тоді додати окремо підсмажені шкварочки і бринзу за смаком. Банош їдять гарячим. Навіть дуже гарячим. З овочів найкраще смакують зі стравою малосольні огірочки.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>