Про історію і ганьбу

04.02.2015
Про історію і ганьбу

В урочистостях з нагоди 70-ї річниці визволення концтабору «Аушвіц-Біркенау» брав участь 90-річний професор із Харкова Ігор Малицький (ліворуч).

Відносини між Росією та Польщею, які ще кілька років тому йшли по висхідній, знову невблаганно холоднішають. Тепер уже інколи складно повірити в те, що після приходу в крісло глави польського уряду Дональда Туска, який нині обіймає посаду голови Європейської Ради, Москва з Варшавою неабияк зблизилися. Ще у 2010-му Путін із Туском разом оплакували загиблих у катастрофі під Смоленськом літака президента Польщі Леха Качинського (дуже далекого від симпатій як до Росії, так і до Туска), а новообраний президент Броніслав Коморовський у першому зверненні до польського народу окремо відзначав, що підтримуватиме процес зближення з Росією, без співпраці з якою «стабільний розвиток регіону неможливий».

Анексія Криму та атака Москви на східну Україну розплющила очі багатьом європейським і, зокрема, польським політикам, які доти гаряче виступали за активну участь РФ у творенні міжнародної політики. А точніше — за те, щоб Євросоюз ледве що не узгоджував свої дії з Кремлем, якому щось може не сподобатися у стосунках ЄС із третіми країнами. Наприклад, підписання Угоди про асоціацію з Україною...

Останнім часом Варшава з Москвою обмінюються переважно дошкульними заявами. Не останню роль у цій ситуації відіграє призначений у вересні міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина. Днями він укотре викликав обурення Москви, запропонувавши відзначити у травні День перемоги в Берліні, Лондоні або якійсь іншій європейській столиці.

«Чому всі ми так легко призвичаїлися, що місцем, де вшановують закінчення воєнних дій, є Москва, а не Лондон чи Берлін, хоча це було б більш природно? — зауважив Схетина в інтерв’ю польській радіостанції RFM FM. — Це дуже складно, щоб країна, яка задіяна у воєнний конфлікт в Україні, була хазяїном урочистостей з нагоди закінчення Другої світової війни».

На слова Схетини негайно відреагувала російська дипломатія. «Це чергова незграбна спроба польського політика поставити під знак запитання роль СРСР, — заявив заступник глави МЗС Росії Григорій Карасін. І додав у запалі обурення — Схетина покрив ганьбою не лише себе, а й всю дипломатичну службу своєї країни та політичну культуру Польщі».

Це обурило вже поляків. Міністерство закордонних справ Польщі викликало російського посла Сергія Андреєва для вручення ноти протесту. У заяві з цього приводу польський МЗС засудив «усі форми вербальної агресії і маніпулювання інформацією у відносинах між державами, що останнім часом, на жаль, проявляється все частіше в заявах високопоставлених чиновників російської сторони».

У зовнішньополітичному відомстві нашого західного сусіда росіянам нагадали, що саме Польща стала першою жертвою німецько-фашистських загарбників 1 вересня 1939 року, і що саме СРСР 17 вересня 1939 року допоміг агресору.

«Ми вважаємо неприпустимим заперечення права Польщі на організацію святкування 70-річниці закінчення війни. Заяви Карасіна — це ще одна спроба Росії маніпулювати історією ХХ століття», — наголосили у відомстві.

Минулого місяця Схетина вже роздратував Москву словами про те, що в’язнів концтабору «Аушвіц» звільнили українські солдати, які першими відкрили ворота нацистської катівні. Це тим більше обурило «спадкоємця» слави СРСР-переможця, яким вважає себе Путін, що його самого на відзначення 70-ї річниці звільнення «Аушвіца» не запросили. Адже у цивілізованого світу, якщо вже говорити в контексті Другої світової, він нині асоціюється швидше з Гітлером, ніж із визволителем від нацизму. І хоча військові історики хапаються за голову, вказуючи на те, що Перший український фронт з українською національністю пов’язує переважно назва, у польському МЗС знайшли підтвердження словам свого очільника. На сайті відомства навіть виставили запис телепрограми про Ігоря Побірченка — українця, який був серед солдатів, що відчинили двері концтабору «Аушвіц-Біркенау» під час його звільнення.

ПАРАД МАРАЗМІВ

Депутати Держдуми Росії створюють робочу групу з підрахунку збитку, якого завдала Німеччина, напавши на Радянський Союз 1941 року, з метою виставити цю суму офіційному Берліну як «платіжку». Про це розповів газеті «Ізвєстія» депутат Держдуми, член вищої ради ЛДПР Михайло Дегтярьов. «Фактично Німеччина не заплатила СРСР жодних репарацій за руйнування й звірства під час Великої Вітчизняної війни. За Ялтинськими угодами СРСР забирав деякі німецькі активи (здебільшого меблі, одяг, промислове обладнання) з радянського сектору, які й так були армійськими трофеями і, звісно ж, аж ніяк не компенсували той збиток, який було завдано економіці СРСР війною», — заявив російський депутат.

Як зазначає видання, може йтися про суму, еквівалентну 600 мільярдам доларів США. Втім, це лише матеріальні збитки. Держдумівці ж згадали, що, скажімо, Ізраїлю, якого взагалі під час Другої світової ще не існувало як держави, Німеччина виплатила 100 мільярдів дойчмарок у рамках «відшкодування націонал-соціалістських несправедливостей». «Отже, Німеччина виплатила компенсації 6 мільйонам жертв Голокосту, але при цьому проігнорувала 27 мільйонів убитих радянських людей, із яких понад 16 мільйонів були мирними жителями», — обурюється Дегтярьов, підрахувавши, що загалом Берлін винен «правонаступнику СРСР — Росії» щонайменше 3-4 трильйони євро.

Окремо Дегтярьов наголосив: «Хоча з нашим союзником — Німецькою Демократичною Республікою — після війни було укладено угоду про припинення стягнення репарацій, із ФРН і тим більше об’єднаною Німеччиною таких угод укладено не було. А отже, питання відкрите і досить актуальне. Більше того, Німеччина продовжує завдавати Росії шкоди, продавлюючи незаконні санкції в Євросоюзі».

Власне, зрозуміло, що саме через санкції та «героїчну» боротьбу Росії проти всього світу такі ідеї в запалених мізках російських політиків та пропагандистів і народжуються. Раніше, образившись на Парламентську асамблею Ради Європи, яка позбавила російську делегацію права голосу через анексію Криму та агресію на сході України, спікер Держдуми Сергій Наришкін «на повному серйозі» доручив парламентському комітету з міжнародних справ розглянути можливість ухвалення резолюції з осудом... возз’єднання Німеччини у 1989-1990 роках. Мовляв, на відміну від Криму, який Росія навесні минулого року «приєднала» в результаті «волевиявлення громадян на референдумі», мешканців НДР узагалі не запитували, чи хочуть вони приєднуватися до «буржуїв» із капіталістичної ФРН. А тепер потерпають, бідолахи...

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>