Єврооптимістів побільшало. Принаймні у ВР

04.02.2015
Єврооптимістів побільшало. Принаймні у ВР

Керівництво парламенту — за роботою. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

На момент, коли ми готували цей номер до друку, депутати Верховної Ради, полаявшись між собою, пішли на законну перерву. За першу половину дня вівторка народні обранці встигли розсваритися через Антикорупційне бюро, прийняти пару свіжих законів та презентувати нове депутатське об’єднання. Що стосується першого пункту, то нардепи успішно провалили голосування за законопроект із довгою назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції».

Парламентарії не дійшли згоди щодо норми, яка дозволяла б Президенту України обирати одного з трьох кандидатів на посаду очільника бюро. На думку представника «Народного фронту» Сергія Пашинського, це дало б керманичу держави занадто великий вплив на Антикорупційне бюро. У дискусію довкола цього вклинився депутат від БПП Віктор Чумак з власною правкою — відносно створення в рамках бюро посади детектива, котрий займався би як слідчою, так і оперативно-розшуковою роботою. Пошумівши і нічого не вирішивши, депутати пішли обідати.

Але перед тим подарували Президентові право призначати командувача Нацгвардії. Робитиме це глава держави за поданням керівника МВС. Окрім цього, Нацгвардія набула нових підрозділів — до її складу, згідно із новоприйнятим законом, входитимуть танкові та артилерійські військові частини, частини протиповітряної оборони, а також частини бойового забезпечення (радіаційного, хімічного і біологічного захисту). Щодо чисельності нацгвардійців, то її збережено на рівні 60 тисяч. Але в разі необхідності кількість багнетів Нацгвардії може бути й збільшена, йдеться у законі, за який у вівторок проголосували 269 народних депутатів.

Дещо менше — 240 голосів — набрав закон, який дозволяє командирам військових підрозділів проводити розслідування щодо злочинів, скоєних бійцями цих підрозділів. Наразі йдеться про перше читання законопроекту, друге має відбутися за скороченою процедурою. Закон цей, звісно, не слід розуміти як створення військово-польових судів абощо. Функції слідства та покарання лишатимуться закріпленими за тими інституціями, які займаються цими питаннями зараз. Проте, як говориться у документі, «за дорученням слідчого чи прокурора» командири військових частин можуть бути залучені до проведення слідчих дій.

Відтак до юрисдикції комбатів буде віднесено право «проводити законні затримання та тимчасове вилучення майна». А ще закон передбачає введення покарання за перевищення дисциплінарної влади керівником військового підрозділу щодо своїх підлеглих. За побиття та знущання над підлеглими можна буде сісти до в’язниці на строк до 12 років. Також ініціатори закону пропонують дозволити проводити негласні слідчі (розшукові) дії «у кримінальних провадженнях про військові злочини, пов’язані з ухиленням від військової служби, які вчинені в умовах особливого періоду, під час проведення антитерористичної операції».

А «на десерт» ранкового засідання було оголошено про створення нового міжфракційного депутатського об’єднання. Про групу під назвою «Єврооптимісти» відзвітував на «Фейсбуці» депутат від БПП Мустафа Найєм. «Ми об’єдналися. Більше немає розрізнених «молодих» та розмитих «нових». Уже три місяці ми працюємо як одна команда. А тепер уже офіційно — в парламенті зареєстровано об’єднання «Єврооптимісти». Нам нікуди відступати, ми хочемо говорити на рівних та вимагаємо зміни правил», — сповістив Найєм.