«Віддайте зароблене!»

03.02.2015

«Затримка зарплати — ганьба адміністрації», «Геть маріонеток Григоришина!», «Проти руйнування нашого підприємства» — з такими плакатами понад тисячу працівників ПАТ «Сумське НВО імені М. В. Фрунзе» зібралися на мітинг біля адміністративного корпусу підприємства. Основні вимоги протестувальників — виплата заборгованості із заробітної плати та налагодження роботи об’єднання. Для останнього, вважають активісти, необхідні націоналізація підприємства, а відтак — усунення від керівництва ставлеників російського олігарха Костянтина Григоришина, одного з головних акціонерів ПАТ.

Організатором мітингу виступила незалежна профспілка підприємства. Вкотре за останні місяці було сказано про критичний стан об’єднання та необхідність кардинальних змін для налагодження його діяльності. Та головним пунктом резолюції стала вимога негайної виплати заробітної плати, заборгованість якої становить понад 34 мільйони гривень. У разі невиконання цієї вимоги, заявив заступник голови профспілки Сергій Козлов, активісти готові перейти до більш радикальних заходів. Утім ніхто з керівництва підприємства до учасників мітингу не вийшов.

Напередодні акції народні депутати від Сумщини Олександр Сугоняко та Олег Медуниця, які підтримують заводчан, звернулися до голови Державної фіскальної служби України. На своїй сторінці в соцмережах пан Сугоняко написав: «Скерували депутатське звернення стосовно відшкодування залишку з ПДВ на рахунок заводу ім. Фрунзе в сумі 110 млн. грн. Це дасть можливість заводу виплатити заборгованість перед працівниками за зарплату (34 млн. грн.) та наповнити місцевий бюджет, що сприятиме пожвавленню місцевої економіки».

У резолюції мітингу, за яку проголосували одностайно, міститься заклик до депутатського корпусу обласної та міської рад, народних депутатів звернутися від сумської громади до Президента України, очільників Верховної Ради та уряду з вимогою прийняти негайне політичне рішення і врятувати підприємство.