НОВИНИ ПЛЮС

03.02.2015

США думають, чи допомогти Україні зброєю

У Вашингтоні розглядають можливі поставки озброєнь оборонного характеру до України. Як повідомляє «Нью-Йорк таймс», держсекретар США Джон Керрі, який, як очікується, відвідає Київ 5 лютого, готовий вести переговори про військові поставки. Аналогічну позицію виказує і голова генштабу збройних сил США Мартин Демпсі. Водночас президент Барак Обама остаточного рішення з цього приводу нібито ще не ухвалив. Хоча ескалація напруження на сході України може підштовхнути його до швидших дій у цьому напрямі.

Раніше Вашингтон обмежував військову допомогу Україні нелетальним військовим спорядженням — бронежилетами, приладами нічного бачення, медикаментами тощо. Але з огляду на те, що економічні санкції так і не примусили Росію припинити постачання важкого озброєння та військових фахівців терористам «ДНР» та «ЛНР», у Білому домі доходять висновку про посилення допомоги Українській армії.

Росія поки не виходитиме з Ради Європи

Вихід Росії з Ради Європи на сьогодні не є актуальним. Таку думку висловив голова комітету Держдуми з міжнародних справ, голова російської делегації в Парламентській асамблеї РЄ Олексій Пушков на засіданні «міжнародного» комітету Ради Федерації. Водночас, за словами Пушкова, Росія може повернутися до цієї теми в кінці 2015 року, «після аналізу взаємодії РФ та інших членів організації», — цитує політика РІА «Новості».

«У Києві радіють, як діти, нашому виходу з ПАРЄ. Марно: Україна втратила можливість впливати на Росію через асамблею. Ось і весь результат», — написав також Пушков у своєму «Твіттері». Нагадаємо, після того як ПАРЄ знову позбавила російську делегацію права голосу, представники Держдуми заявили про припинення будь-яких контактів з Асамблеєю до кінця року й можливий вихід Росії з Ради Європи.

Нафта дорожчає

Ціна на нафту впродовж кількох останніх днів зростає. Як повідомляє агенція «Блумберг», учора нафта марки «Брент» подорожчала на 3,1% — 54,62 долара за барель. Експерти зазначають, що ціни на нафту почали зростати на тлі страйку на американських НПЗ і зменшення кількості бурових установок у США, що свідчить про зниження видобутку.

В Італії — новий президент

Парламент Італії з п’ятої спроби таки обрав нарешті нового президента. Ним став 73-річний суддя Конституційного суду Серджіо Маттарелла. Новий глава держави — уродженець Палермо, почав активну політичну кар’єру в 1980-х роках у лавах партії християнських демократів. До того, як у 2011 р. стати суддею КС, двічі обирався до парламенту Італії, був міністром освіти.

У Москві згоріла наукова бібліотека

У результаті пожежі, що спалахнула минулої п’ятниці, 30 січня, в бібліотеці Інституту наукової інформації із суспільних наук Академії наук Росії, знищено десятки тисяч, а можливо й мільйони книг та документів (збитки ще оцінюють). Вогонь палав дві доби й охопив загалом близько 2 тис. кв. м площі. Згідно з офіційною інформацією, пожежникам вдалося врятувати від знищення книгосховище, в якому зберігалося понад 14,2 мільйона документів. Попри це, вчені вже назвали пожежу в четвертій за об’ємами фондів бібліотеці країни «науковим Чорнобилем».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>