«Трійці» — «двійка»

03.02.2015

Попри острах, що Греція влаштує демарш і заблокує заяву Ради ЄС щодо ситуації в Україні, засідання міністрів закордонних справ держав Євросоюзу пізно ввечері минулого четверга завершилося одностайним рішенням. Як зазначила високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні, позиція глави МЗС Греції Нікоса Котціаса «була конструктивною і відданою пошуку та утримання нашої єдності. Це те, на чому ми повинні наголосити».

При цьому в інтерв’ю французькому виданню L’Humanitе Котціас заявив, що виступає за федералізацію України. І висловив думку, що конфлікт на сході України можна вирішити тільки політичним шляхом, а не зброєю. За словами міністра, «Греція — європейська країна і має право висловлювати свою думку з усіх питань, включаючи політику щодо Росії»: «Ми не хочемо, щоб ЄС будував свою політику, ґрунтуючись на інтересах тих країн, які мають емоційні історичні відносини з Росією».

Тим часом новий міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс, який хоче переглянути величезні боргові зобов’язання країни, заявив, що Афіни відмовляються від співпраці з аудиторами трійки міжнародних кредиторів — Єврокомісією, Європейським центральним банком і Міжнародним валютним фондом. Про це він заявив після зустрічі з главою Єврогрупи Єруном Дейсселблюмом в Афінах.

Про ймовірний розрив з Європою грецький уряд поки що говорити не наважується. З 2010 року «трійка» приїздила до Греції десятки разів. Тепер грецький міністр фінансів чітко дав зрозуміти: всі візити лишилися в минулому, інформує «Євроньюз».

Під час зустрічі з главою Єврогрупи грецький міністр фінансів навіть влаштував скандал, назвавши її «нелегальним та антиєвропейським утворенням». За такої налаштованості Брюсселю не залишається іншого виходу, окрім ліквідувати «трійку» як орган нагляду за грецькими реформами. З таким рішенням вже погодився глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. А отже, про звичне списання боргів грекам також доведеться забути.

Нагадаємо, раніше канцлер ФРН Ангела Меркель виключила можливість нового списання боргів Греції і наголосила, що нову допомогу Афінам буде надано лише у випадку продовження курсу реформ.

Водночас міністр фінансів Франції Мішель Варуфакіс після переговорів із грецьким колегою Варуфакісом заявив, що Париж готовий допомогти Греції розрахуватися з кредиторами. Вчора глава грецького мінфіну провів у Лондоні схожі переговори з міністром фінансів Великої Британії Джорджем Озборном, а далі планує відвідати Рим та Берлін.

Грецька ультраліва коаліція «СІРІЗА», яка здобула перемогу на позачергових парламентських виборах, пообіцяла виборцям домогтися списання половини боргу країни. Заборгованість Греції становить 315 мільярдів євро — майже 175% ВВП країни. І це незважаючи на те, що 2012 року деякі кредитори списали Афінам борги на приблизно 100 мільярдів доларів.

Чинна програма кредитної допомоги Греції закінчується 28 лютого. Останній транш в обсязі 7,2 мільярда євро сторони ще мають обговорити, але грецький уряд уже почав згортати заходи жорсткої економії, які були умовою виділення такої допомоги.

ОФІЦІЙНО

У рішенні, ухваленому на засіданні 29 січня, Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ наголосила на тому, що Росія відповідальна за ескалацію бойових дій на Донбасі. Рада «рішуче засудила безладний обстріл житлових районів» та ескалацію бойових дій у Донецькій і Луганській областях, відзначила «докази постійної та дедалі більшої підтримки, яку Москва надає сепаратистам» і закликала РФ «спонукати сепаратистів негайно припинити ворожі дії та повністю виконати свої зобов’язання в рамках Мінських домовленостей, включаючи, зокрема, припинення бойових дій і виведення важкого озброєння із зони безпеки уздовж лінії розмежування».

Українську владу Рада ЄС закликала «оперативно вжити правових заходів, що дозволяють Міжнародному кримінальному суду розглянути ймовірні злочини проти людяності, вчинені на території України в 2014-2015 роках», а також ратифікувати Римський статут.

Глави зовнішньополітичних відомств держав ЄС також закликали до посилення боротьби з російською пропагандою. «Такі зусилля мають включати активне інформування про політику Євросоюзу, виправлення дезінформації, коли вона з’являється, і підтримку для подальшого розвитку незалежних ЗМІ в регіоні», — сказано в ухваленому на засіданні Ради документі.

Окрім того, як повідомила високий представник ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні, Рада ЄС продовжила до вересня 2015 року дію індивідуальних санкцій, запроваджених у березні 2014 року стосовно фізичних та юридичних осіб за погрозу або підрив суверенітету і територіальної цілісності України, і попросила розширити цей «чорний список».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>