НОВИНИ ПЛЮС

29.01.2015

Заради зриву мобілізації в Україні Росія змінила законодавство

Федеральна міграційна служба Росії продовжила терміни перебування в РФ громадянам України призовного віку на термін більше 90 діб. «Для продовження терміну законного перебування в Росії громадянам України необхідно до закінчення 90 днів з моменту в’їзду на російську територію звернутися в підрозділ ФМС Росії за місцем тимчасового перебування. Термін тимчасового перебування буде продовжуватися неодноразово на наступні періоди в 90 днів», — наголошується в повідомленні ФМС.

Раніше президент Росії Володимир Путін заанонсував ухвалення таких змін до законодавства, заявивши: «Багато людей уже ухиляються від мобілізації (в Україні), стараються до нас переїхати, пересидіти тут якийсь час. І правильно роблять, тому що їх просто штовхають туди, як гарматне м’ясо, під кулі».

Росіяни: США — найбільший ворог, Китай — найкращий друг

Найбільш ворожою країною громадяни Росії вважають Сполучені Штати Америки. Як повідомляє «Європейська правда», про це свідчать результати опитування Всеросійського центру вивчення суспільної думки. Якщо 6 років тому найбільшим ворогом США називали близько чверті респондентів, то тепер — 73%. А найбільш дружньою країною 51% опитаних назвали Китай (у 2008 р. цей показник становив 23%).

У першу трійку країн, з якими, на думку росіян, у РФ особливо теплі взаємини, також увійшли партнери Москви по Митному союзу — Білорусь (32%) та Казахстан (20%).

Німеччину як «друга» Росії сприймає лише 2% опитаних, тоді як у 2008-му таких було 17%. Також помітно зросла частка тих, хто відзначає вкрай напружені відносини Росії з Україною (з 21% до 32%). Окрім того, ворожими державами громадяни Росії вважають Англію (9%), Польщу (6%), Канаду (3%) та Францію (3%).

У Румунії екс-міністрів засудили за зраду

У Румунії двох колишніх членів уряду засудили за комерційне шпигунство і державну зраду під час продажу державних стратегічних компаній. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», у вівторок Верховний суд касації та юстиції країни засудив екс-міністра економіки Кодрута Сереса до 4 років і 8 місяців позбавлення волі за державну зраду.

Колишній міністр зв’язку Жолт Нагі отримав чотирирічний термін позбавлення волі за участь у злочинній групі. Постанова суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Терміни позбавлення волі на 4-5 років також отримали посадовці, які отримували від колишніх міністрів секретні документи, що стосувалися продажу енергетичної компанії Petrom і телекомунікаційної компанії Romtelecom, у період з травня 2005 року до листопада 2006 року, й використовували інформацію на шкоду національним інтересам країни.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>