Реформи, агов!

29.01.2015
Реформи, агов!

Найтемнішим кольором позначено найбільш невільні економічно країни.

ІУкраїна залишається «на дні» за рівнем економічних свобод. Про це свідчить оприлюднений позавчора ввечері 21-й «Індекс економічних свобод», що починаючи з 1995 року спільно укладають американська ділова газета «Уолл-Стріт джорнел» та аналітичний центр «Херітедж фандейшн».

Рейтинг укладають фахівці на підставі кількох десятків економічних показників кожної країни, розподілених на 10 категорій, що впливають на стан економічної свободи. Загальне місце держави в «Індексі» та оцінки за окремими категоріями демонструють прихильність (чи неприхильність) уряду до проведення економічних реформ, його ставлення до просування економічних свобод, прогрес у раціональному використанні людських ресурсів. Індекс ретельно вивчають міжнародні інвестори, щоб зробити висновки про перспективи інвестування в економіку тієї чи іншої країни. Україна, на жаль, за цими показниками досі пасе задніх, посідаючи 162-ге місце серед 178 охоплених дослідженням країн світу. Щоправда, варто зауважити, що звіт укладено за результатами другої половини 2013-го — першої половини 2014 року.

Держави, що фігурують в «Індексі економічних свобод», автори поділили на п’ять умовних груп: «вільні», «переважно вільні», «помірковано вільні», «переважно невільні» та «невільні». Саме до останньої, найбільш маргінальної й депресивної, групи поки що належить і Україна.

За 100-бальною шкалою, де 100 балів — абсолютно вільна економіка, а 0 балів — абсолютно невільна, Україна отримала оцінку 46,9 — на 2,4 менше, ніж минулого разу, коли посідала 155-ту сходинку.

Наприкінці правління режиму Януковича — початку діяльності нової влади (варто зауважити, в умовах анексії Криму та бойових дій на Донбасі) наша країна погіршила свої показники у 8 iз 10 категорій. Найгірший стан справ у нас із гарантіями прав власності, інвестиціями, управлінням державними витратами. За станом економічної свободи Україна перебуває на останньому місці з 43 країн Європи.

Компанію в групі економічно «невільних» держав нам складають країни Центральної Африки, Алжир, Іран та деякі держави Латинської Америки. Попереду опинилися всі пострадянські країни, за винятком Туркменістану.

А до першої десятки найбільш економічно вільних країн світу увійшли Гонконг, Сінгапур, Нова Зеландія, Австралія, Швейцарія, Канада, Чилі, Естонія, Ірландія та Маврикій. США обіймають 12-ту позицію, Німеччина — 16-ту, Польща — 42-гу. Китай — 139-й, Росія — на 143-му місці.

На останніх сходинках рейтингу розташувалися Еритрея, Зімбабве, Венесуела, Куба та Північна Корея.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>