Багатий бідному не товариш

29.01.2015

Британська гуманітарна організація «Оксфам інтернешнл», яка об’єднує під своїм дахом 17 міжнародних конфедерацій, що працюють у 94 країнах світу і налічують близько 6 тисяч співробітників, намагається знайти шляхи боротьби з бідністю та несправедливістю у світі. А щоб ситуацію було легше оцінити, регулярно складає звіти про розподіл багатства в різних країнах світу. Останній такий звіт, за 2014 рік, уже встиг викликати бурю емоцій як серед експертів, так і серед широкого загалу.

«Масштаби глобальної нерівності є вражаючими. Незважаючи на порушення цієї теми світовими лідерами, різко зростає прірва між найбагатшими та рештою світу», — наголосила директор організації Вінні Б’яньїма.

Ще 2009 року статки 1% найбагатших людей світу становили 44% глобального багатства. А 2014 року ця цифра дорівнювала вже 48%. Якщо така тенденція збережеться й надалі, через рік один відсоток найбагатших володітиме більш ніж половиною загального світового багатства.

На цей час, щоб потрапити в 1% найбагатших людей світу, потрібно володіти статками на суму щонайменше 2,7 мільйона доларів США. Переважна частина найбагатших людей світу мешкає в країнах Західної Європи та у Сполучених Штатах Америки, хоча останнім часом кількість товстосумів стрімко зростає й у Китаї.

Серед країн за числом багатіїв поки що впевнено лідирують США, де мешкає аж 18 мільйонів осіб зі статками 2,7 мільйона доларів та більше. Далі йдуть Франція (3,5 мільйона найбагатших), Велика Британія (2,9 мільйона) та Німеччина (2,8 мільйона). За процентом таких багатіїв щодо загальної кількості населення лідирує Швейцарія — до фінансової еліти належить кожен десятий швейцарець.

В Азії є лише дві країни, в яких кількість найбагатших перевищує мільйон — Японія (4 мільйони) та Китай (1,6 мільйона).

Фахівці «Оксфам» також підрахували, що сумарні статки 85 найбагатших людей світу становлять 1,7 трильйона (10 у 12-му ступені) доларів США. А загалом 1% найбагатших мешканців світу володіє статками на суму 110 трильйонів доларів.

70% мешканців світу живуть у країнах, в яких прірва між бідними і багатими ще більше поглибилася за останні 30 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>