Арт-переселенець

29.01.2015
Арт-переселенець

Донецьке мистецтво на Київському суднобудівному заводі почувається як у Бога за пазухою. (надане «Ізоляцією».)

Культурний простір столиці почав змінюватися завдяки появі ще однієї інституції — донецького мультидисциплінарного культурного проекту «Ізоляція», територію якого у рідному місті бойовики так званої «ДНР» захопили на початку літа минулого року. Сьогодні, за словами засновниці фонду Любові Михайлової, у підвалах, де чотири роки жило мистецтво, сепаратисти утримують понад сто заручників у нелюдських умовах. Тож, як би Михайловій не хотілося повернутися на малу Батьківщину, назад вороття немає. Принаймні найближчим часом.

Але кураторка не звикла опускати руки. Нещодавно вона вподобала у промисловому районі на Подолі Київський суднобудівний-судноремонтний завод, який і досі працює. В одному з орендованих приміщень на його території Михайлова відкрила «Ревізію» — виставку робіт, врятованих і вивезених із Донецька ще до захоплення «Ізоляції» бойовиками. В її основу входить монументальний фототриптих, який зображає процес ревізії уявного простору. Умовно виставка має три часопростори — колаж із соковитим садом, у центрі якого неокласичний музейний будинок, інша робота відкриває нам цей музейний простір ізсередини, а остання частина, що складається з п’яти окремих робіт, — індивідуальна історія кожного героя після так званої ревізії.

На відкриття прийшло неочікувано багато людей, що дуже приємно здивувало організаторів. Це свідчить про те, що запит на нові культурні проекти існує, що не може не надихати команду «Ізоляції». Любов Михайлова поділилася планами на майбутнє: «Ми вирішили реінвестувати у майбутнє. Віримо, що це та ниточка, за яку можна витягти суспільство». В Донецьку власний культурний проект вона відкрила у 2010 році на території закинутого заводу ізоляційних матеріалів, яким свого часу керував її батько. Звідси і назва арт-центру. Спочатку Михайлова планувала займатися сучасним мистецтвом — співпрацювати з художниками та кураторами. А потім до цього додалося створення креативного кластера — центру інтелекту, інновацій та технологій. В одному з інтерв’ю Любов Михайлова наголосила: «Ідея створення фонду «Ізоляція» полягала в тому, щоб у місті з моноіндустрією, моноолігархом і моноідеєю — оскільки тут одна думка і один голос Донбасу на всіх — створити альтернативний простір із невеликими виробництвами креативних індустрій».

Менеджер прав інтелектуальної власності «Ізоляції» Оксана Кириченко поділилася з «УМ» намірами на найближчий час: «Незабаром планується освоїти ще один простір на території того ж заводу. Там працюватиме фотомайстерня, куратором якої буде Валерій Мілосердов. Він відомий своєю серією документальних фотографій про шахтарів Донбасу «Покинуті люди», яка у середині 90-х років була відзначена спеціальною премією журі фестивалю візуального мистецтва Images (Швейцарія). Плануємо також запустити освітні проекти та й загалом перетворити простір на культурний хаб (центр діяльності. — Ред.) Києва».

Перебравшись на нову локацію, «Ізоляція» і сама почала змінюватися. Культурний проект розширює межі діяльності, знайомить iще більшу аудиторію з мистецтвом, працює у нових напрямах, але все ж мріє повернутися в рідне місто й реалізувати там iще не одну виставку.

ОРІЄНТАЦІЯ У ПРОСТОРІ

Київський суднобудівний-судноремонтний завод, у якому поселилася «Ізоляція», знаходиться на вулиці Набережно-Лугова, 8 (станція метро «Тараса Шевченка», після перетину Набережно-Лугової на тротуарі шлях покажуть помаранчеві вказівники IZO у відерцях). Дні роботи: четвер-субота, з 13:00 до 19:00. Вхід вільний.