У Харкові лікарі-генетики зі стану аутизму виводять кожну десяту дитину — Юлія Гречаніна
У світі, за даними ВООЗ, з аутизмом (розлад аутистичного спектра — РАС) народжується кожна сота дитина. >>
Маленькі технологи особисто контролюють якість молока для майбутнього йогурту. (автора.)
У столичному дитячому містечку професій KidsWill відкрився «завод» з виробництва молочних продуктів «Данон». Відтак дітлахи, які захочуть спробувати себе в ролі технологів, матимуть нагоду долучитися до всіх етапів виробництва йогуртів: від збору молока до упаковки готового продукту.
Спершу малечу чекають на молочній фермі, де кожен майбутній технолог отримує термобідончик із іграшковим охолодженим молоком. Вдягаючи білі халатики, юні фахівці дізнаються про те, як важливо дотримуватися чистоти на заводі, ознайомляться з правилами техніки безпеки та основними етапами виготовлення кисломолочних продуктів. Особисто стануть свідками, що все молоко, яке надходить на завод, ретельно перевіряють на якість — кожний бідончик витримує понад 10 мікробіологічних тестів. І почують про те, що під час пастеризації молоко нагрівають до 95 градусів і швидко охолоджують. Таким чином висока температура знешкоджує «погані» бактерії, однак зберігає всі корисні властивості напою.
За процесом ферментації (коли йогуртова культура перетворює молоко на живий кисломолочний продукт) малята спостерігають на плазмовому екрані, а через мікроскоп можуть роздивитися болгарську паличку. Після того як смакоту розфасували, додавши туди полуницю чи інші ягоди, діти везуть коробочки у магазин, який теж діє на території містечка.
Це більше, ніж захоплива гра. «Робота» на молочному заводі допоможе малечі краще усвідомити, що йогурт — натуральний молочний продукт, який містить цінні для здоров’я вітаміни та мікроелементи. За останніми даними вітчизняного Інституту педіатрії, 50 відсотків дорослих і 80% дітей мають дефіцит кальцію та вітаміну D. А двоє з трьох українців, на думку експертів, недоотримують кальцію в щоденному раціоні. Одне з основних його джерел — молочні продукти, яких ми, як з’ясувалося, споживаємо недостатньо. «Українці мають у своєму раціоні набагато менше молочних продуктів, ніж декларують сучасні дієтичні рекомендації, — переконаний президент Асоціації дієтологів України Олег Швець. — У нас цей показник є лише третиною того, що споживає середній європеєць».
Молочні продукти, наголошує дієтолог, особливо важливі для здоров’я в дитячому та підлітковому віці, коли формується кісткова маса. Вітамін D відповідає за належний рівень кальцію і фосфору, допомагаючи кісткам зміцніти. Джерела цього вітаміну — молоко, сир, кефір, йогурти.
У світі, за даними ВООЗ, з аутизмом (розлад аутистичного спектра — РАС) народжується кожна сота дитина. >>
Генетичну інформацію понад мільйона людей проаналізували науковці та знайшли 43 гени, які можуть бути пов’язані з ризиком розвитку ПТСР. >>
В останні роки значно зросла популярність інноваційних засобів особистої гігієни, серед яких особливе місце займає електрична щітка. Цей пристрій не тільки спрощує процес чищення зубів, але й робить його набагато ефективнішим порівняно з традиційними методами. >>
"Ми сприятимемо розвитку відповідної інфраструктури та послуг трьох балтійських країн у Львові, Дніпрі і Житомирі", - каже прем’єрка Литви Інгрід Шимоніте. >>
Сьомий рік поспіль в Україні діє Програма медичних гарантій (ПМГ) — проєкт, що визначає перелік та обсяг медичних послуг, виробів та лікарських засобів, повну оплату надання яких пацієнтам гарантує держава за рахунок коштів Державного бюджету України. >>
Міністерство оборони України, після оприлюднення закону про скасування статусу "обмежено придатний", опублікувало роз’яснення про те, що чекає на військових та військовозобовʼязаних, які мають цей статус. >>