І лівий з правим обнялись

27.01.2015
І лівий з правим обнялись

Лідер ультралівого блоку «СІРІЗА» Алексіс Ципрас радіє перемозі. (з сайта independent.co.uk.)

У Греції створено нову правлячу коаліцію. У ніч із неділі на понеділок блок радикальних лівих «СІРІЗА» та права партія «Незалежні греки» (АНЕЛ) домовилися про співпрацю в парламенті та уряді. На дострокових виборах, які відбулися минулої неділі, «СІРІЗА» на чолі з молодим політиком Алексісом Ципрасом упевнено здобула перемогу, набравши 36,3% голосів. Для того, аби самостійно сформувати більшість, лівим радикалам не вистачило всього-на-всього двох голосів — із 300 парламентських мандатів їм дісталося 149.

Досі правляча консервативна партія «Нова демократія» провела в законодавчий орган лише 76 депутатів, хоча й посіла друге місце з результатом 27,8%. На третьому місці — профашистська партія «друзів Путіна» — «Золотий світанок». 6,3% голосів виборців гарантують цій екстремістській силі 17 мандатів.

Стільки ж крісел, хоча й трохи менше голосів, отримають ліві центристи з проєвропейської партії «Ріка». У комуністів — 5.5% і 15 місць, а «Незалежні греки» та соціал-демократи з «ПАСОК», що досі входили до правлячої коаліції, провели в парламент по 13 депутатів.

Може видатися дивним, що як партнерів по коаліції 40-річний Ципрас обрав не ідеологічно близьких йому й також дуже радикальних грецьких комуністів, які є радше сталіністами. Але оглядачі вказують на те, що неонацисти з АНЕЛ виявилися йому більш ідеологічно близькими з огляду на спільну ненависть до Євросоюзу та прихильність до путінської Росії. Недарма ж лідер «СІРІЗи» відразу після виборів заявив, що здійснить свій перший офіційний закордонний візит не до Брюсселя, як це прийнято серед лідерів держав — членів ЄС, а до Москви. Ципрас також попередив, що на найближчому березневому саміті Євросоюзу Греція блокуватиме ухвалення нових політично-економічних санкцій проти Росії й вимагатиме скасувати вже ухвалені.

Ще одна палка союзниця Кремля, лідер французької ультраправої партії «Національний фронт» Марін Ле Пен, уже назвала перемогу радикальних сил у Греції «потужним демократичним ляпасом, який грецький народ щойно вліпив Європейському Союзу».

Правляча досі коаліція виправдовує свою поразку тим, що греки робили вибір не розумом, а емоціями. Після запровадження драконівських заходів економії вони втратили 40% прибутку, рівень безробіття сягнув 27%, держборг країни зріс до 177% ВВП. Для виходу з кризи «СІРІЗА» пропонує свій план: підвищити мінімальну зарплату з 684 до 751 євро; пенсії — до 700 євро. Зберегти заплановані до скасування новорічні премії для пенсіонерів. Бідних — забезпечити медичною допомогою, безкоштовною електрикою й талонами на харчування. Це все коштуватиме державі, яка лише завдяки політиці економії щойно почала повільно виходити з кризи, 11-13 мільярдів євро. Де їх взяти — майбутній прем’єр-міністр Ципрас не пояснює. Ймовірно, знову залізти в кишеню багатшим партнерам по ЄС. Його політика «сидіння на двох стільцях» передбачає і зближення з Кремлем, і вимоги до Брюсселя вкотре списати багатомільярдні борги Греції та надавати їй нову й нову допомогу. Недарма останнім часом із політичного словника Ципраса зникли такі формулювання, як «відмова від виплати грецького боргу», «націоналізація банків» чи «вихід з єврозони», хоча саме цим він досі «залякував» Брюссель і здобував симпатії виборців.

«Я передаю наступникам країну, яка є членом Європейського Союзу і єврозони. І сподіваюся, що заради добробуту країни наступний уряд збереже ці досягнення», — заявив лідер переможеної «Нової демократії» Антоніс Самарас. Як прем’єр-міністру, йому довелося керувати країною в розпал боргової кризи й запроваджувати заходи жорсткої економії, через які партія влади й почала втрачати популярність.

Склад нового кабінету міністрів буде оголошений не пізніше 28 січня. Він покаже, куди ж насправді збирається прямувати Греція.

Тим часом європейська валюта вже відреагувала на грецьку «революцію»: вчора курс євро впав до мінімуму за останні 11 років — 1,1184 долара США. Європейські експерти вважають, що перед Грецією тепер не «нова сторінка», а довга низка чергових виборів, політичної нестабільності та чергового погіршення економічної ситуації.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>