НОВИНИ ПЛЮС

23.01.2015

Яресько проситиме у МВФ грошей. Причому багато

Уряд України надав запит на «механізм розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF) для встановлення довготривалого партнерства з Міжнародним валютним фондом. Про це йдеться у повідомленні міністра фінансів Наталії Яресько на її сторінці у Facebook. Це відбулося одразу після зустрічі між Президентом України Петром Порошенком, директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, міністром фінансів України Наталією Яресько та головою Нацбанку України Валерією Гонтаревою.

За словами Яресько, механізм EFF надасть довготермінову підтримку протягом наступних чотирьох років, яка дозволить Україні повернутися до економічного зростання, відновити достатній рівень валютних резервів та забезпечити економічну та фінансову стабільність надалі. «Складовою частиною цього загального плану є консультації Міністерства фінансів із власниками українського суверенного боргу для покращення середньострокової фінансової стабільності», — пояснила Яресько. За її словами, як тільки буде достягнуто домовленостей з МВФ, українська влада представить кроки подальших консультацій зі своїми кредиторами.

Тимошенко вже ні на що не скаржиться

Європейський суд із прав людини скасував розгляд другої скарги екс-Прем’єра Юлії Тимошенко до України щодо її незаконного кримінального переслідування у 2011 році через газові контракти. Як повідомляє прес-служба суду 22 січня, відповідне рішення було прийнято ще 16 грудня 2014 року. Причиною рішення стало визнання українським урядом факту політично мотивованого переслідування Тимошенко, порушення її прав, а також зобов’язання уряду вжити необхідні заходи для їх усунення. Згідно з повідомленням, Тимошенко залишилася задоволеною такою заявою уряду і протистояння було залагоджено дружнім шляхом. Таким чином, у суду більше немає підстав для розгляду справи. Це рішення є остаточним.

Чубаров: «Ми повернемо не території, а людей»

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Росія розміщує в окупованому Криму новітню зброю. Про це він розповів в інтерв’ю виданню «Главком».

«Росія на всіх рівнях максимально вкорінюється в життя в Криму, особливо у військовій царині. Крим — це зараз один із найміцніших військових форпостів у руках російської окупаційної влади. Ми не змогли вжити заходів, які не довели б ситуацію до того, що сталося. Якщо хтось думає, що звільнення Криму відбудеться військовим шляхом, то він повинен розуміти те, що сучасна зброя, яка є в Росії, розміщена зараз у Криму. Це по-перше», — розповів Чубаров. Крім того, зазначає він, Росія і окупаційна кримська влада в основному примусово залучають жителів Криму до своїх незаконних дій.

«Це можна тут, перебуваючи в Києві, говорити про те, що люди могли б вчинити так або по-іншому, чому вони отримують російські паспорти, чому вони реєструють своє майно згідно з тими вимогами, які до них пред’являють окупанти. Люди в Криму поставлені в такі умови, що, щоб дихати, вони змушені жити за їхніми правилами. Це теж призведе до досить складних наслідків... Ми будемо повертати не стільки територію, скільки людей з території. Ті люди, від позиції яких залежатиме повернення Криму, повинні добре розуміти, як до них ставляться тут, у континентальній Україні, це дуже важливо», — вважає глава Меджлісу.