Україна бореться й за вас

23.01.2015
Україна бореться й за вас

У Давосі Петро Порошенко встиг побачитися й з одним із найвідданіших друзів України — президентом Литви Далею Грібаускайте (ліворуч). (прес-служби Президента.)

«Я вірю, що ми можемо зупинити війну. І коли ми зупинимо війну, ви побачите зовсім нову, іншу країну». З такими словами Президент України Петро Порошенко звернувся до аудиторії Всесвітнього економічного форуму в Давосі під час свого виступу в рамках спеціальної дискусії «Майбутнє України». Загалом у заходах ВЕФ, які триватимуть до 24 січня включно, беруть участь 40 глав держав та урядів та інші політики, бізнесмени, фінансисти. І вперше Україна опинилася в центрі уваги Давоського форуму загалом, а не лише традиційного «українського сніданку», який організовує олігарх Віктор Пінчук.

«Якщо це не агресія, то що?»

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, більшу частину промови глава держави присвятив тій високій ціні, яку Україна платить за захист своєї території від зовнішньої агресії. І, подякувавши за підтримку західним країнам, нагадав їм: «Ми боремося не тільки за нашу територіальну цілісність, суверенітет та незалежність. Ми боремося за європейську безпеку, за європейські цінності».

Президент наголосив, що тероризм — це спільна проблема всього світу, і «ми переможемо в цій битві, тільки якщо будемо єдиними». Порошенко показав присутнім шматок обшивки «маршрутки», обстріляної терористами під Волновахою (нагадаємо, в результаті цього теракту загинуло 13 людей). «Для мене це — символ терористичної атаки на мою країну. Так само, як на «Шарлі ебдо». Так само, як російська ракета, яку було випущено російським військовим, уразила літак «Малайзійських авіаліній» (над Донбасом) та призвела до загибелі великої кількості мирних людей», — заявив глава держави.

І повідомив, що, за даними української розвідки, нині на території України перебуває 9 тисяч російських солдатів та 500 танків. «Якщо це не агресія, то що тоді агресія?»

Порошенко закликав Росію дотримуватися Мінських домовленостей, негайно припинити вогонь та відвести важку зброю, артилерію й танки. І припинити постачати бойовиків на Донбасі зброєю та амуніцією. А також негайно звільнити всіх українських полонених, у тому числі й льотчицю Надію Савченко. «Ці люди — заручники, які нелегально утримуються на окупованих територіях та у російських в’язницях», — наголосив Президент.

За словами Порошенка, «розрахунки стратегів та аналітиків на те, що на Заході настане «втома» від України та її проблем і що Україна не впорається з витратами, які вона несе через конфлікт на сході, не виправдалися». Але «Україна потребує не лише солідарності. Україна потребує віри. Повірте в Україну!» — закликав світову аудиторію П.П.

Окрім того, він висловив переконання, що до 2017 року Україна зможе повністю подолати залежність від російського газу — завдяки «абсолютно новому шляху отримання європейського газу» та видобутку сланцевого газу на своїй території.

Допомога в обмін на реформи

Зважаючи на загострення ситуації на Донбасі, Президент скоротив свій візит до Швейцарії й замість запланованого 24 січня повернувся додому вже 21-го. Багато важливих зустрічей через це довелося скасувати, однак із директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард Порошенко перед від’їздом усе ж побачився.

Під час цієї зустрічі Лагард повідомила, що МВФ розгляне запит України про нову масштабну програму підтримки, розраховану на кілька років у рамках механізму розширеного фінансування. У Києві сподіваються, що нова масштабна програма замінить чинну stand-by. Згідно із заявою очільниці МВФ, ця нова угода «має підтримати заходи для невідкладної макроекономічної стабілізації, а також запровадження впродовж кількох років розширених та глибоких економічних реформ й відновлення сталого зростання».

Конкретні цифри, які можуть бути закладені в новій угоді, пані Лагард не повідомила, але зазначила, що програма «відображатиме відданість України проведенню структурних реформ».

Про додаткову фінансову допомогу Україні в Давосі говорила і міністр фінансів України Наталя Яресько (яка, до слова, прилетіла до Швейцарії у звичайному економ-класі рейсового літака). Виступаючи під час дискусії «Ціна нестабільності», глава Мінфіну заявила, що сума додаткової фінансової допомоги від міжнародних інституцій, яка обговорюється у пресі — додаткові 15 мільярдів доларів — є «мізерною в порівнянні з тими коштами, які виділялися Греції під час фінансової кризи». Особливо якщо врахувати, що Україна навіть за найскладніших обставин залишається сумлінним позичальником.

Окрім ситуації в Україні, головними темами цьогорічного Давоського форуму є питання енергетики, банківської кризи, виклики на кшталт епідемії вірусу Ебола, геополітична нестабільність загалом та тероризм.

Окрему дискусію буде присвячено й Росії. Варто зауважити, що за останні 10 років Москва щоразу була представлена в Давосі великими делегаціями, які очолювали й Володимир Путін, і Дмитро Медведєв. Цього разу найвищим посадовцем у складі російського представництва є віце-прем’єр-міністр Ігор Шувалов.

А ТИМ ЧАСОМ...

У середу в Берліні відбувся черговий раунд переговорів у «нормандському форматі». Як заявив по його завершенні глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, «прориву не досягнуто, але відчутний прогрес є».

«Це була складна справа, і можу вас запевнити, що терпець усіх учасників на межі. Але сьогодні в мене склалося враження, що чотири міністри закордонних справ, які зібралися тут, усвідомлюють свою відповідальність і розуміють, що далі так продовжуватися не може», — зауважив міністр. За його словами, сторони зуміли домовитися принаймні про критерії, згідно з якими має початися відведення важкої військової техніки від демаркаційної лінії, зафіксованої в Мінському протоколі.

Найближчим часом, як заявив Штайнмаєр, має відбутися засідання так званої контактної групи, щоб домовитися про початок цього процесу. Багато чого в цьому зв’язку залежить від Москви, яка «сьогодні пообіцяла чинити необхідний вплив на східноукраїнських сепаратистів».

Натомість міністр закордонних справ України Павло Клімкін залишився незадоволений підсумками зустрічі. «У Берліні було Бородіно — дипломатична битва, в якій ніхто не виграв і не програв. Зробили крок вперед по одному пункту Мінських домовленостей», — написав він у своєму «Твіттері».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>