І не такі імперії падали…

22.01.2015

Президент Росії Володимир Путін не має шансів на перемогу в протистоянні з демократичним і вільним Західним світом, тож його режим рано чи пізно впаде.

Таку заяву зробив перший президент посткомуністичної Польщі, лідер профспілкового руху «Солідарність» і лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса в інтерв’ю польському TVN Biznes і Swiat.

За його словами, російський народ тримається на філософії ворога, але немає сумніву в тому, що режим Путіна впаде. «Й не такі імперії падали. Комуністів, здавалося, теж не можна було подолати», — нагадав Валенса.

На думку лідера «Солідарності», зовнішня загроза не може вічно бути фактором, який згуртовує росіян (хоча саме на ній активно спекулюють російські ЗМІ). І погіршення рівня життя, причому не лише у звичайних людей, а й в олігархів, «зроблять свою справу».

«До якогось часу вони це сприйматимуть, але в якийсь момент почнуть втрачати забагато. І будуть змушені ухвалювати рішення. Демократія та свобода переможуть, у цьому немає сумніву. Але щоб прискорити це, потрібна солідарність Європи і світу», — зазначив Валенса. І додав, що «без вільної України не буде й вільної Польщі».

«Це боротьба з іншої епохи, яка приречена на поразку. Я не сумніваюся, що свобода і демократія переможе», оптимістично наголосив політик.

Валенса також наголосив на необхідності солідарної позиції Заходу і допомоги Україні в її боротьбі з агресією Росії, зазначивши, що Путін насправді кинув виклик усьому цивілізованому світу.

«Ми, звичайно, не будемо починати ядерну війну, але можемо все організувати таким чином, щоб кожен щось зробив для того, аби направити Путіна на істинний шлях», — підсумував перший президент новітної Польської Республіки.

А ТИМ ЧАСОМ…

Євросоюз ніколи не визнає анексії Криму Росією. А підтримка України на шляху до «економічного та соціального успіху» є найголовнішим завданням для Брюсселя. Про це заявила верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, перебуваючи з візитом у Вашингтоні.

Це — перший візит глави євросоюзної демократії до Сполучених Штатів. Учора Могеріні мала зустрітися з держсекретарем США Джоном Керрі.

Нагадаємо, що в понеділок, 19 січня, міністри закордонних справ країн-членів ЄС після обговорень стратегії відносин iз Росією на тлі бойових дій на Донбасі вирішили залишити в силі санкції протии Москви, які ЄС запровадив у зв’язку з політикою Кремля в українській кризі.

Водночас іще минулого тижня ЗМІ, посилаючись на документ, підготований для обговорення на зустрічі міністрів, повідомляли, що Федеріка Могерині пропонує перспективу поліпшення відносин з Росією. Однак передумовою для цього мали б стати конкретні кроки Москви з деескалації української кризи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>