Без акордеона

22.01.2015

Резонансна справа Ігоря Завадського нині знову виринає у медійному просторі. 20 січня, у день народженння акордеоніста, на Ярославовому Валу в Києві у Будинку актора відбувся концерт «Ігор Завадський збирає друзів». Нагадаємо, що три роки тому музиканта, його директора та водія заарештували за підозрою у розбещенні неповнолітніх. У матеріалах справи, як стверджують представники МВС, є 11 доведених епізодів.

Улiтку минулого року Подільський районний суд Києва засудив Ігоря Завадського до 13 років позбавлення волі. Розглядали справу в закритому режимі. Завадський не визнав себе винним, назвавши справу замовною. Нині він перебуває в Лук’янівському СІЗО та ознайомлюється з матеріалами справи. До слова, це 17 томів, кожен з яких понад 300 сторінок, а також аудіозаписи з засідань суду.

Правозахисники Ігоря Завадського впевнені, що абсолютно всі матеріали справи сфабриковані. Адвокат Микола Кушніренко уточняє, що змонтоноване і відео, яке було розповсюджене в інтернеті, «візуально видно, що це не Ігор». Кушніренко підготував звернення до Верховної Ради про створення слідчої комісії. Під час вечора в Будинку актора збирали підписи, щоб звернення було розглянуто.

Загалом, у цій справі дуже багато питань залишається досi без відповідей. І пройшовши суд першої інстанції, захисники Завадського вирішили подавати апеляцію. Адвокати музиканта в Апеляційному суді обіцяють бій системі міліції, судів та прокуратури. Захисниця інтересів Завадського Ксенія Проконова прокоментувала цю справу так: «Це дуже часто робиться, щоб витіснити конкурента. Інтерес до справи вщух, хоча це несправедливо». Суд над музикантом пов’язують із іменем Яна Табачника, колишнього «регіонала». Нібито він хотів таким чином прибрати з культурного простору ім’я Ігоря Завадського.

Акордеоніста прийшов підтримати і політв’язень режиму Януковича Дмитро Павліченко. Він розповів, що з Завадським познайомився у Лук’янівському СІЗО, та обіцяв, що якщо перший вийде на волю, то допоможе витягти із-за ґрат і музиканта. Павліченко каже, що проти Завадського «пустили чорний піар». Рішення суду прокоментував загально: «Ми маємо справу з паразитичною системою. Її жахливість полягає в тому, що вона нічим не відрізняється від радянського НКВС. Вона має бути ліквідована. За даними ОБСЄ, 190 тисяч наших громадян утримують за ґратами незаконно, серед них й Ігор».

Нині адвокати Завадського подали апеляцію, яка з зауваженнями буде передана до Апеляційного суду Києва. Кушніренко вже подав чотири доповнення до апеляції, наразі готує ще чотири. Правозахисник запевняє, що нині знайдено розбіжності між аудіозаписами та протоколами справи, а це, відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України, має стати причиною звільнення з-під варти та скасування вироку.

Вечір «Ігор Завадський збирає друзів» традиційно підтримали Світлана Леонтьєва та Раїса Недашківська, а також колишній учень акордеоніста Денис Снєгірьов. Денис запевнив: «Ігор — сильна людина, але нині йому потрібна наша підтримка».

Кушніренко підсумував: «Ми робимо все правильно. Після розгляду справи в Апеліційному суді Ігор вийде на волю. Я пообіцяв йому, що це був останній його день народження за ґратами».

Поруч із питаннями без відповідей, доказами міліції та прокуратури, аргументами адвокатів у суспільстві теж немає єдиної думки. Основні ж сумніви породжені деморалізованістю правового поля в Україні, недовірою до суддів, прокуратури та міліції. Три роки по тому, як Завадського затримали, а справа ще не завершена та остаточного рішення немає.