Що іншому віддав — здоров’ям повернулось...

15.01.2015

Щедрість — одна з найбільших людських чеснот. І, як підтверджують недавні дослідження, ця чудова якість характеру ще й зміцнює здоров’я. Щедрі люди менше хворіють. Американські вчені, проаналізувавши особливості характеру, стан здоров’я, тривалість та якість життя, дійшли висновку: допомога іншим знижує рівень стресу і нормалізує артеріальний тиск. Адже егоцентрична людина постійно сконцентрована на власних проблемах, тому часто перебуває в стані стресу. А люди, які з радістю допомагають іншим, мають на 40% менший рівень стресу, бо не зосереджені виключно на собі. І для них співчуття і вміння зрозуміти — зовсім не порожні слова.

Як щедрість «регулює» тиск, пояснити важко, але, згідно з висновками дослідження, люди, які допомагають іншим, справді мають менше проблем iз гіпертонією. Можливо, так впливає вдячність тих, кому вони допомагають.

Подільчиві люди довше живуть, оскільки ризик передчасної смерті у них нижчий на 30%. Учені пов’язують такий результат із більш низьким рівнем стресу і меншою схильністю до серцево-судинних захворювань. І, крім того, доходять висновку автори дослідження, щедрі люди щасливіші — вони частіше перебувають у доброму, піднесеному настрої, більше задоволені своїм життям.

Чому так відбувається? Насправді прояв щедрості — це соціальний феномен, пояснюють психологи. Людина може отримати, тільки віддаючи. В даному випадку — віддаючи частинку своїх благ, ми отримуємо натомість набагато більше. Звичайно ж, якщо робимо це не з примусу...