НОВИНИ ПЛЮС

15.01.2015

Узбекистан не піде в «новий СРСР»

Узбекистан ніколи не увійде в об’єднання на зразок колишнього СРСР, заявив президент країни Іслам Карімов під час першого засідання Законодавчої палати Олій Мажлісу (узбецького парламенту). Як повідомляє Uzdaily.uz, глава Узбекистану зазначив, що «нині в деяких країнах робляться спроби повернення до часів Радянського Союзу, вихваляння ленінських і сталінських часів, епохи СРСР. «Нам не прийнятний такий підхід», — наголосив Карімов. І заявив: «Я скажу прямо: Узбекистан не приєднається до Євразійського союзу або Митного союзу. І не допустить на своїй території розміщення іноземних військових баз і об’єктів, що й передбачено концепцією зовнішньополітичної діяльності республіки (ухваленою 2012 р.)».

Нагадаємо, створення Митного союзу та ЄврАзЕс як «реінкарнації» СРСР, за яким він так ностальгує, — ідея-фікс президента Росії Володимира Путіна. Станом на 1 січня 2015 року в Євразійський економічний союз входять Росія, Білорусь, Казахстан та Вірменія.

Країни Балтії зробили ще крок до енергетичної незалежності від РФ

Міністри енергетики Латвії, Литви та Естонії учора в Ризі підписали декларацію безпеки енергопостачань. Як повідомляє видання «Делфі», сторони зобов’язалися диверсифікувати джерела і маршрути енергетичних поставок, модернізувати інфраструктуру, реалізувати третій енергопакет ЄС, забезпечити прозорі правила доступу третіх сторін до газогонів у країнах Балтії. У документі також наголошується, що синхронізація з мережами континентальної Європи «є необхідною умовою, яка підвищить енергетичну безпеку», а допомога Єврокомісії і співпраця з Польщею «також дуже важливі».

Реалізацію спеціального плану дій країни Балтії розпочнуть у першому півріччі цього року. Раніше ці три держави оголосили про намір активізувати від’єднання електромереж від Росії для забезпечення безпеки балтійського сектора енергетики.

Європол попереджає про загрозу терактів у Європі

Від 3 до 5 тисяч громадян ЄС виїхали в «гарячі точки» світу, після повернення з яких можуть скоювати теракти, подібні до паризьких. Як повідомляє «Німецька хвиля», відповідне застереження оприлюднило поліцейське управління Євросоюзу (Європол). Нині терористична загроза в Європі є найвищою з часу терактів у США у вересні 2001 р., наголошують у відомстві. Як повідомив керівник Європолу Роб Вейнрайт, виступаючи перед британським парламентом 13 січня, його установа вже має список близько 2500 підозрюваних із різноманітних країн. Крім Сирії та Іраку, загрозу становлять терористичні мережі в Африці та на Аравійському півострові. За словами Вейнрайта, для протидії цій загрозі необхідна співпраця між спецслужбами та технологічними компаніями, оскільки «соціальні мережі широко використовуються для рекрутування та пропаганди екстремізму». В Європолі також повідомили про зростання зв’язків між екстремістами та організованим криміналітетом.

Екологічна катастрофа на Байкалі

Озеро Байкал, яке є найглибшою прісноводною водоймою Землі, аномально обміліло. Як пише російська газета «Коммєрсант», у зв’язку з цим влада Бурятії (РФ) припускає запровадження в регіоні режиму надзвичайного стану. За словами міністра природних ресурсів Бурятії Юрія Саф’янова, рівень води знизився на 40 см порівняно з показником 2013 року. Окрім того, жителі бурятського узбережжя Байкалу скаржаться на те, що з колодязів зникла вода, а рибалки — на те, що в дельті річки Селенга зникла риба.

Останні роки були посушливими, що почасти й призвело до падіння рівня води в озері. Але, за словами екологів, таке значне зниження пов’язане з діями гідроенергетиків Іркутської області. Навесні минулого року, розраховуючи на повноводдя, вони злили велику кількість води з Байкалу. У разі, якщо ситуація залишиться незмінною, без води, електроенергії та опалення можуть залишитися понад 200 тисяч людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>