І штик-ніж — для немовляти

15.01.2015
І штик-ніж — для немовляти

Валерій Пермяков. (з мережі «Вконтакті».)

Російський військовослужбовець Валерій Пермяков, якого підозрюють у вбивстві цілої сім’ї у вірменському місті Гюмрі, не буде виданий Вірменії. Як повідомляє сайт News.am, про таку можливість навіть не йдеться, адже, згідно зі статтею 61 Конституції Російської Федерації, громадянин РФ не може бути виданий іншій державі. Яке покарання для свого співвітчизника, злочин якого шокував увесь регіон, обере російське правосуддя — буде видно невдовзі.

Строковика з Чити, який 12 січня дезертирував зі 102-ї російської військової бази у Вірменії, затримали позавчора при спробі перетину кордону з Туреччиною поблизу вірменського села Баяндур. Як повідомляє портал новин Newsru.com із посиланням на заяву першого заступника начальника поліції Вірменії Унана Погосяна, Пермяков зізнався у вбивстві шістьох людей. І розповів правоохоронним органам про мотиви своїх дій.

За словами 18-річного нелюда, він не хотів служити в армії, тому втік із частини. А через деякий час, відчувши спрагу, пробрався в дім родини Аветисянів, розташований у Гюмрі лише за півгодини ходи від частини дезертира. Господарі ще спали, та несподівано хтось із них прокинувся. Пермяков нібито злякався, що родина може розповісти про нього командуванню частини, тому відкрив по людях вогонь з автомата Калашнікова.

Згодом правоохоронці виявили на місці злочину гільзи і цілий рожок. Кулі прошили подружжя власників будинку, 53-річного Сергія та 51-річну Асмік Аветисянів, їхнього 33-річного сина Армена, 35-річну дочку Аїду, 22-річну невістку Араксію та онучку Асмік, якій іще не виповнилося й двох років.

Ще одному малюку, шестимісячному Сержу, вдалося вижити. За словами Пермякова, у нього заклинив автомат, тож із немовлям, яке розкричалося від шуму, довелося «впоратися» за допомогою штик-ножа. Проте на час приїзду правоохоронців дитина ще дихала. Зараз хлопчик перебуває в лікарні в тяжкому стані.

Президент Вірменії Серж Саргсян узяв розслідування цього страшного вбивства під особистий контроль. Оскільки Вірменія прямує чітко у фарватері російської політики, то місцеві політичні лідери виступають за найшвидше розслідування цього злочину, щоб погасити спалах антиросійських настроїв у суспільстві. І від російських, і від вірменських політиків лунають заяви, що «злочин не має національності та географії». Та навіть найбільш проросійські вірменські політики виступають за те, щоб суд над убивцею відбувся у Вірменії у вірменському суді. На що російська сторона, зрозуміло, не погодиться.

Сьогодні Валерію Пермякову виповнюється 19 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>