Випробування холодом

13.01.2015

Узимку шкіра значно чутливіше реагує на температурні фактори і зміну погоди, ніж у теплу пору року. У багатьох з’являються почервоніння, висипи на обличчі, руках і губах. Часто саме так проявляє себе алергія на холод. Як зарадити проблемі?

Насамперед варто пам’ятати, що почервоніння, свербіж — це може бути і проста реакція на холод, яка швидко минає, і серйозні алергійні прояви. Але якщо є алергія, то ці неприємності не зникають через 30-40 хвилин після повернення з вулиці в тепле приміщення. Навпаки, можуть з’явитися ще й щільні плями рожевого або білуватого кольору, водянки, набряки.

Фахівці стверджують: при алергії на холод слід звернути увагу не так на шкіру, як на загальний стан організму. Проблему може спровокувати прийом антибіотиків, гельмінти (глисти), постійні запальні процеси та джерела інфекції (карієс, хронічний тонзиліт).

Основна мішень холодової алергії — шкіра обличчя, кисті рук, передпліччя, литки ніг. Обличчя і руки потерпають тому, що найменш захищені, а шкіра на литках і передпліччях має мало сальних залоз, тому чутливо реагує на низькі температури.

Певною мірою проблемі зарадять живильні і лікувальні креми. Однак дерматологи нагадують, що будь-яка шкірна реакція — сигнал про негаразди в організмі. Так може бунтувати імунітет, коли організм зашлакований.

Тому тим, хто потерпає від алергії на холод, лікарі радять насамперед налагодити збалансоване харчування, поступового очистити організм від шлаків, уникати стресів, достатньо відпочивати. У будь-яку пору року важливо носити одяг із натуральної тканини, а взимку він має бути теплим і зручним. Узимку за півгодини до виходу надвір косметологи радять наносити на шкіру захисний крем для морозної погоди з УФ-фільтрами (краще спеціальні аптечні засоби для чутливої шкіри). Стежте, аби в раціоні було достатньо продуктів з омега-3 (жирна морська риба, рослинні олії).

Як швидко зарадити при алергії на холод? Якщо шкіра побіліла і втратила чутливість, прикладіть до обличчя носову хустинку і зробіть акуратний масаж обличчя. Вдома, повернувшись із холоду, змастіть шкіру оливковою олією.