Париж — це Шарлі

13.01.2015
Париж — це Шарлі

Франсуа Олланд, Ангела Меркель, президент Євросоюзу Дональд Туск та інші світові лідери на чолі Маршу єдності в Парижі.

Минулої неділі, 11 січня, Париж нагадував Київ 1 грудня 2013 року, коли мільйон киян та гостей столиці України вийшли на вулиці з протестом проти побиття студентів, що проводили на майдані Незалежності мирний мітинг за євроінтеграцію. Той, хто хотів залякати незгодних із політикою влади, натомість досягнув протилежної мети — суспільство повстало проти сваволі й зрештою скинуло корумпованих бандитів. Саме так починався наш другий Майдан, який змінив українську історію.

Понад 1,5 мільйона людей, які вийшли позавчора на Марш єдності у французькій столиці, також таким чином висловили свій протест проти спроби їх залякати. Акція, до якої закликав президент Франції Франсуа Олланд, стала наймасштабнішою демонстрацією в історії країни — загалом у маніфестаціях по всій Франції взяло участь 3 мільйони 700 тисяч людей, повідомляє «Євроньюз».

Учасники мітингів ушанували пам’ять 17 жертв терактів, скоєних у Франції 7—9 січня — працівників сатиричного тижневика «Шарлі Ебдо», співробітників поліції і заручників, яких захопили терористи, тікаючи від поліції. Марш став потужним закликом до відсічі тероризму і до захисту цінностей демократії.

На чолі колони йшли родичі загиблих, Франсуа Олланд та лідери близько 40 інших країн світу, які приїхали підтримати Францію в боротьбі з тероризмом. У шерензі світових лідерів крокували навіть непримиренні опоненти — прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху та глава Палестини Махмуд Аббас. Також у заході взяли участь керівники Великої Британії, Італії, Бельгії, Іспанії, Словенії, Польщі, Туреччини, Греції, Німеччини тощо. А вже сьогодні канцлер ФРН Ангела Меркель візьме участь у марші «За відкриту і толерантну Німеччину», який відбудеться в Берліні.

Був серед світових лідерів у Парижі й Президент України Петро Порошенко, який заявив, що Україна як ніхто розуміє біль Франції. «Марш єдності сьогодні об’єднав усі цивілізовані країни світу. Сьогодні ми всі разом відстоюємо цінності демократії та свободи слова. Вірю в те, що людяність та єдність завжди перемагатимуть терор», — наголосив глава держави.

І політики, й прості люди скандували «Я — Шарлі», багато хто тримав плакати з відповідним гаслом. Яке, до речі, першим запустив у соціальні мережі француз українського походження. Представники української діаспори у Франції прийшли на Марш із синьо-жовтими прапорами та плакатами, на яких закликали світову громадськість не забувати й про Україну, яка нині страждає від тероризму, підтримуваного керівництвом сусідньої держави.

До слова, був на антитерористичному марші й представник Росії — не президент Володимир Путін, а його вірний посланець, міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Вражала активність мешканців інших французьких міст. У Сент-Етьєні в центральній частині країни на марш підтримки свободи слова вийшли 60 зі 170 тисяч мешканців міста. У 117-тисячному Перпіньяні на півдні країни в мовчазному марші вулицями міст пройшли більше 40 тисяч його мешканців. У Ліоні, третьому за кількістю мешканців місті Франції, марш зібрав від 150 до 200 тисяч учасників. Колона розтягнулася на сім кілометрів, повідомляє газета «Фігаро». У Бордо на заході Франції крокували більше 100 тисяч містян. Центральна площа міста, яку вважають однією з найбільших в Європі, була заповнена вщерть. 150 тисяч осіб вийшли на демонстрацію солідарності у Тулузі, 115 тисяч — У Ренні, 100 тисяч — у Греноблі, 60 тисяч — у Марселі, 45 тисяч — у Тулоні, 40 тисяч — у Страсбурзі. У всіх без винятку французьких містах недільні акції зібрали більше людей, ніж передбачала влада, зауважила агенція «Франс пресс».

ЗАКЛИК

Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун попередив про неприпустимість утисків мусульман у відповідь на теракти в Парижі, вчинені екстремістами. На його думку, подібні дії можуть призвести до зростання насильства. У поширеній 11 січня заяві підкреслюється, що за останній тиждень у світі відбулася низка нападів, причиною яких послужила ненависть на ґрунті релігії. «Після подій цього тижня в Парижі Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй особливо попереджає про неприпустимість репресій проти мусульман. Такі безпідставні забобони будуть лише грати на руку терористам, а також розкручувати спіраль насильства», — йдеться в документі».

Адміністративний глава ООН також закликав міжнародне співтовариство «нарощувати зусилля щодо заохочення терпимості і порозуміння», водночас укотре різко засудивши будь-які прояви тероризму, що їх «не може виправдати жодна мета чи невдоволення».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>