НОВИНИ ПЛЮС

13.01.2015

Децентралізація буде восени

Спікер ВРУ Володимир Гройсман заявляє, що Верховна Рада восени поточного року повинна ухвалити зміни до Конституції стосовно децентралізації. Про це Гройсман заявив на брифінгу в понеділок. Він нагадав про ініціативу Президента Петра Порошенка щодо створення конституційної комісії, яка «напрацює базовий текст змін до Конституції в частині децентралізації та прав територіальних громад, разом з експертним середовищем». Потім, за його словами, буде створено тимчасову спеціальну комісію ВР з цього питання, яка доопрацює текст і винесе його до сесійної зали. «Найголовніше — це те, що ми маємо до жовтня 2015 року повністю провести зміни, які стосуються децентралізації і місцевого самоврядування, тому що нові місцеві вибори мають відбутися вже на новій основі», — зазначив Гройсман.

Рада звільнить суддів-порушників

До порядку денного пленарного засідання Верховної Ради 13 січня буде внесено питання про арешт суддів. Про це повідомляє прес-служба фракції Блоку Порошенка. «Суспільство вимагає від нас оперативних рішень стосовно таких суддів, як Родіон Кірєєв», — заявляє нардеп Руслан Князевич, голова профільного парламентського комітету. Він також пропонує розглянути проект постанови про звільнення суддів за порушення присяги. «За дорученням парламенту ми проаналізували справи суддів, які написали заяви про відставку. Ми знайшли кілька суддів, яких ми просили би звільнити з формулюванням «за порушення присяги». Це буде означати, що вони не отримають вихідної допомоги та пенсійного забезпечення», — говорить Князевич.

Депутатам укотре обіцяють позбавлення імунітету

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман виступає за якнайскоріше скасування депутатської недоторканності. На думку Гройсмана, недоторканність для депутатів потрібно скасовувати поза рамками термінів розробки змін до Конституції, для того, щоб пришвидшити процес. «Ми найближчим часом маємо це зробити. Апарату Верховної Ради дано доручення, щоб ми максимально швидко розробили цей план для внесення у залу скасування депутатської недоторканності», — заявив він.

Погоджувальну раду заборонять знімати?

Депутат від фракції «Народний фронт», глава Комітету ВР iз питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський пропонує обмежити фото- і відеофіксацію засідань погоджувальної ради, щоб не перетворювати її на політичне ток-шоу. Пашинський нагадує, що регламентом передбачено виступи голів парламентських фракцій під час пленарних засідань, у той час як погоджувальна рада є робочою нарадою. «Я категорично проти того, щоб у воюючій державі перетворювати засідання на дешеве шоу», — заявляє Пашинський. Крім того, на переконання депутата, має бути встановлено чіткий регламент для висловлень лідерів фракцій та комітетів на погоджувальній раді.