Президентські лови

13.01.2015
Президентські лови

Януковича знайти нескладно, адже де шукати — відомо. Було б лише бажання і, як кажуть, «політична воля».

Це, мабуть, той єдиний випадок, коли чиновнику з Росії можна (і навіть треба?) вірити. Генпрокурор РФ Юрій Чайка заявляє, що його відомство досі не отримувало запитів від українських колег про видачу екс-Президента України Віктора Януковича та інших політиків. І це при тому, додає Чайка, що «в цілому у нас зберігаються необхідні контакти з Генеральною прокуратурою України, в тому числі ми направляємо запити про правову допомогу російським слідчим органам і розглядаємо аналогічні запити української сторони». Отож між двома прокуратурами — любов та взаєморозуміння абсолютно в усьому, навіть у тому, що стосується Януковича. Адже Росія не видає його тому, що Україна такої видачі й не просить.

Лютий 2014-го: шукати, щоб не знайти

Щоб просити про екстрадицію того чи іншого чиновника, для початку варто оголосити його у розшук. Епопея з нібито розшуком Януковича має свою історію. Наприкінці лютого минулого року міністр МВС Арсен Аваков говорив про Президента-втікача як про особу, що перебуває у розшуку. Проте жодне силове відомство не спромоглося підтвердити цю інформацію. Міліція відсилала до ГПУ, ГПУ — до міліції. Якщо підняти архіви річної давнини, то можна знайти, приміром, коментар заступника начальника управління зв’язків iз громадськістю МВС Івана Бабаєва. «Ми цим питанням не займаємося, телефонуйте до Генпрокуратури», — говорив він.

А Генпрокуратура тим часом «відфутболювала» далі: «Заявив Арсен Аваков, який відповідає за МВС, а я повинна це коментувати? — обурювалась речниця ГПУ Маргарита Валькова. — У мене ніякої офіційної інформації немає. Я перевіряла в базі розшуку, чи є там відповідні прізвища. Немає нічого. І потім, незрозуміло, в рамках якого провадження він був оголошений у розшук. Що таке «за масові вбивства»? Можна робити політичні заяви, але в єдиний реєстр досудових розслідувань це вноситься інакше. Щоб оголосити людину в розшук, потрібно оголосити йому про підозру. Хто, кому, про яку підозру оголошував — теж питання, тому що інформації з цього приводу я не бачила», — говорила вона.

Середина минулого року: підозра про злочин та звернення до Гааги

Як співав Висоцький, «не пройшло й півроку», і Генеральна прокуратура таки піднапружилась і сформулювала для Януковича так звану «підозру про злочин». «Повідомлено про підозру колишньому Президенту Віктору Януковичу. Він оголошений у розшук. Стаття — масові вбивства людей, стаття 115, частина 1 (умисне вбивство) з обтяжуючими обставинами», — інформував пресу тодішній в.о. Генпрокурора Олег Махніцький. Згідно з його повідомленням, екс-Президента ловлять оперативно-розшукові підрозділи СБУ і Міністерства внутрішніх справ. Та якщо з Януковичем більш-менш розібрались, то прямої відповіді на питання щодо розшуку інших посадовців — Азарова, Пшонки, Захарченка тощо — Махніцький благополучно уникнув.

Одночасно з цим Верховна Рада (іще попереднього, сьомого, скликання) звернулася до Міжнародного кримінального суду в Гаазі з проханням притягти Януковича та його поплічників до відповідальності. Їхні дії, йшлося у зверненні парламентаріїв, «спричинили вбивство понад 100 громадян України та інших держав, а також поранення і скалічення понад двох тисяч людей. Понад 500 людей досі перебувають у важкому стані».

Це звернення взяли до уваги, однак Україні резонно нагадали, що вона не є учасником міжнародного Гаазького трибуналу, бо досі не ратифікувала так званий «римський статут» — документ, яким цей трибунал започатковано. Україна обіцяла «виправитися»: Верховна Рада взяла зобов’язання розглянути та ратифікувати статут якомога скоріше. Само собою зрозуміло, що цього не зроблено і досі.

Грудень 2014-го: ГПУ досі щось перевіряє…

Пройшло ще кілька місяців, і перша річниця Революції гідності принесла таку новину: Генпрокуратура України не оголошувала про підозру синові екс-Прем’єра України Олексію Азарову й не заарештовувала його майно. Прокурори всього лише «перевіряють» його причетність до скоєння злочинів. Такою була відповідь ГПУ на депутатський запит нардепа Сергія Лещенка, яку той оприлюднив на своїй сторінці у «Фейсбуці». «У рамках розслідування кримінальних проваджень, які знаходяться в Головному слідчому управлінні Генпрокуратури України, перевіряється причетність Азарова до скоєння кримінальних правопорушень. На даний момент про підозру йому не повідомлялося, арешт на майно не накладався», — йшлося в документі.

Як з’ясувалось пізніше, не накладено арешт було не лише на майно Азарова-молодшого. Програма «Наші гроші» дізналась, що восени 2014-го приватний будинок Віктора Януковича на Оболонській набережній переоформили на нового власника. «Відомості про державну реєстрацію обтяжень відсутні, тобто арешт на майно не накладений», — зазначили журналісти, що проводили розслідування. А найцинічніше у цій історії те, що новим власником президентських апартаментів став співзасновник мисливського клубу, створеного за часів Януковича, що й сприяло його процвітанню.

У грудні минулого року було ще одне важливе повідомлення. Інтерпол відмовився оголосити в міжнародний розшук Віктора Януковича, який переховується в Росії, та ще шістьох колишніх українських високопосадовців. Про це розповів нинішній Генпрокурор Віталій Ярема, додавши, що «вони (Інтерпол) сказали, що в розшуку Януковича вбачаються політичні переслідування», — сказав він. Ярема також натякав на той тиск, який чинить на міжнародне розшукове бюро Росія. Хоча справа, швидше за все, не в тиску Росії, а у двозначній позиції України, котра ніяк не визначиться зі ставленням до власних злочинців.

Епілог: січень 2015-го — Янукович у розшуку

Прорив у цій справі стався лише вчора. Якщо вірити заявам Арсена Авакова. За його даними, 12 січня 2015-го у міжнародний розшук Інтерполу оголошені колишній Президент України Віктор Янукович, його син Олександр Янукович, екс-Прем’єр-міністр Микола Азаров, колишня очільниця МОЗ Раїса Богатирьова, екс-міністр фінансів Юрій Колобов, колишній керівник «Укртелекому» Георгій Дзекон.

«Сьогодні, через кілька місяців iз моменту звернення в березні 2014 року, аргументації та підготовки пояснень за підготовленими запитами МВС, Генпрокуратури України та СБУ, спеціальна комісія Інтерполу прийняла рішення», — пише на «Фейсбуці» Аваков. Усі вище названі персони, зазначає він, «оголошені в міжнародний розшук Інтерполу (червона картка — затримання для екстрадиції в Україну)». Що ж до решти ймовірних обвинувачених, то, за словами Авакова, робота з Інтерполом у цьому напрямі ще триває.

Відтак українському читачеві чи глядачеві лишається хіба що споглядати, як силові відомства приписуватимуть кожне собі успіх у питанні Інтерполу. За зволікання відповідальність не візьме жодне, зате на похвалу вишикується ціла черга. Чи ми вкотре «недооцінюємо» наших правоохоронців? n

P.S. Поки ми готували цей матеріал, стала відома реакція очільника МВС Арсена Авакова на слова його російського колеги Юрія Чайки. Цілком прогнозовано Аваков назвав Чайку брехуном і маніпулятором, спростовуючи його заяву щодо відсутності звернень про видачу Януковича. Проте сам колишній Президент України і все його оточення досить комфортно почувається на теренах РФ. Як повідомляють джерела, Янукович-старший придбав собі особняк на Рубльовці вартістю близько 50 мільйонів доларів. А його син Олександр продовжує успішно займатися бізнесом — він зареєстрував у Петербурзі ТОВ «Арсенал-Інвест», основним видом діяльності якого зазначено «управління фінансово-промисловими групами і холдинг-компаніями».

А тим часом син колишнього українського прем’єра Олексій виявився власником ділянки площею 4000 кв. м. в елітному селищі Моноліт в Істрінському районі Московської області. Щодо його батька, то екс-очільник українського уряду успішно веде справи в Москві, де у нього є великий офіс у Хамовниках. Десь там «тусуються» і колишній Генеральний прокурор України Віктор Пшонка та його син Артем — вони придбали елітну нерухомість у комплексі «Москва-Сіті». І батька, і сина в столиці можна регулярно зустріти на різних світських заходах.

А відставний глава Національного банку України та виконуючий обов’язки Прем’єр-міністра України Сергій Арбузов живе в Москві і входить до експертної ради асоціації Центр досліджень економічного і соціокультурного розвитку країн СНД, Центральної та Східної Європи і також має офіс у «Москва-Cіті». Подейкують, що Арбузов подумує про повернення на Батьківщину. І якщо у цьому є бодай крапля правди, одне це повідомлення якнайкраще ілюструє всі зусилля правоохоронних органів зi встановлення справедливості відносно діячів епохи Януковича.