Генеральна репетиція перед «Оскаром»

13.01.2015

«Золотим глобусом» Голлівудська асоціація іноземної преси нагороджує кращі кінострічки та серіали із 1944 року. Багато кінокритиків вважають премію однією із найавторитетніших та часто називають її «другим Оскаром».

Найкращим художнім фільмом журі, яке складалося з понад 90 журналістів, визнало «Юність» Річарда Лінклейтера. 54-річний американський кінорежисер знімав цю стрічку протягом 12 років. Під час церемонії нагородження Лінклейтер наголосив, що «це був дуже особистий фільм». Сюжетною канвою кінокартини є дорослішання брата та сестри. Лінклейтер також отримав нагороду за найкращу режисуру. Патрисія Аркетт, яка зіграла матір дітей у «Юності», визнана найкращою акторкою другого плану.

Спільний проект Великої Британії та Німеччини «Готель «Гранд Будапешт» Уеса Андерсона став переможцем у номінації «Краща комедія або мюзикл». До слова, фільм мав успіх у прокаті й в Україні. За попередніми оцінками фахівців і кінокритиків, картина може отримати й нагороду від Американської кіноакадемії — «Оскара».

«Найкращим комедійним серіалом» стало «Очевидне», чорна комедія про звичайну сім’ю з Лос-Анджелеса. У центрі сюжету серіалу — події, які повністю перевернули життя дорослих дітей і глави сім’ї Морта. Творці серіалу порушили серйозну проблему «особистого простору» кожної людини.

Найкращим драматичним серіалом названо драму «Коханці». За перемогу в цій категорії також боролися «Абатство Даунтон», «Гра престолів», «Правильна дружина» і «Картковий будиночок».

Найкращим фільмом іноземною мовою став фільм iз Росії «Левіафан» російського режисера Андрія Звягінцева. Кінострічка є інтерпретацією біблійної історії в умовах сучасної Росії. Картина вийде в прокат, імовірно, 5 лютого 2015 року. «Левіафан» мав відкривати програму російського кіно на 36-му Московському міжнародному кінофестивалі, але показ заборонили через те, що у ньому є нецензурна лексика. Наприкінці червня прокатне посвідчення вдалося отримати, проте з віковим обмеженням 18+. Продюсер картини Олександр Роднянський зауважив, що нецензурну лексику в фільмі все одно доведеться правити. «Прокатне посвідчення ми дійсно отримали, але це не звільняє нас від відповідальності за дотримання закону РФ», — прокоментував він.

Переможець у номінації «Найкраща музика до фільму» — Йохан Йоханнссон за роботу над саундтреком до «Теорії всього». А номінацію «Найкраща пісня» отримали Джон Ледженд і Common за композицію Glory до фільму «Сельма».