Звучав живий голос поета

09.01.2015
Звучав живий голос поета

Василь Симоненко: «Хай мовчать Америки й Росії, Коли я з тобою говорю».

Учора Черкащина вшанувала пам’ять поета-патріота Василя Симоненка, якого вирізняли унікальний світогляд та безкомпромісна любов до Батьківщини.

Але він пішов із життя ще 28-річним, залишивши по собі чимало життєствердних рядків, улюблених читачами й особливо актуальних тепер, коли український народ мужньо боронить рідну Україну від агресора — «можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину!».

У день поетового ювілею до Черкас приїхала делегація земляків Василя Симоненка з його рідної Полтавщини і разом iз черкащанами вони поклали квіти до пам’ятника поета у сквері його імені по вулиці Небесної Сотні та вклонилися могилі поета на місцевому кладовищі.

Шанувальники творчості Симоненка також відвідали його музей у редакції «Черкаського краю» на вулиці Хрещатик, де свого часу Василь працював кореспондентом. Сам музей до ювілею поета було реставровано і розширено, також тут оновили експозицію про життя та творчість поета.

До 80-річчя поета у Черкаському обласному краєзнавчому музеї відбувся обласний кінофестиваль «Я безмежно закоханий в тебе, земле Черкаська моя!», а в обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка пройшло урочисте зібрання, на якому вшанували пам’ять поета і на яке прийшли його друзі.

До ювілею у драмтеатрі представили прем’єру автобіографічної п’єси «Серед тиші і грому». У фойє театру працювала виставка тематичної літератури та виставка-ярмарок книжкової продукції.

Також фонд Миколи Томенка «Рідна країна» разом із радіо «Ера FM» та черкаським радіо «Рось FM» провели проект «Лебеді материнства». Завдяки цьому черкащани мали змогу почути живий голос Василя Симоненка»: 17 унікальних записів авторського виконання поетом своїх творів, а також кращі фонограми поезій Василя Симоненка та музичні твори на його вірші з фондів Українського радіо.

Цей рік не лише на Черкащині, а й на Полтавщині оголошено роком Василя Симоненка.

«Оголошення роком Симоненка 2015 року — це дуже символічно. Я впевнена, що, якби Василь Симоненко сьогодні жив, він зі своїм фотоапаратом, зі своїм записником був би на передовій на сході країни, у вирі подій», — говорить «УМ» голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко.