Сміх і смерть

09.01.2015
Такого шоку навіть звична до заворушень у кварталах вихідців з країн Африки та хуліганських погромів Франція не переживала вже давно. Та що там Франція — трагедія, що сталася вранці 7 січня у Парижі, вразила і збурила увесь світ. Якщо жорстоке вбивство провідних журналістів і художників сатиричного журналу «Шарлі ебдо» (Charlie Hebdo), відомого своїми карикатурами, в тому числі й на пророка Мухаммеда, мало на меті залякати суспільство, то терористи прорахувалися. Бо досягли цілком протилежної мети. Сотні тисяч людей вийшли на вулиці Парижа та інших міст Франції, щоб висловити протест проти тероризму й обурення діями ісламістів. Мільйони в усьому світі фотографуються з табличками «Я — Шарлі» (Je suis Charlie) і несуть до французьких посольств квіти. А карикатуристи всього світу висловлюють солідарність із загиблими колегами й ненависть до їхніх убивць у той спосіб, який так розлютив ісламських радикалістів — малюючи десятки й сотні карикатур та жорстких шаржів на убивць та політику, що їх породжує. І, на жаль, релігію, яка замість миру й любові несе кров і зло.
Поклавши руку на серце, варто зазначити, що своїми карикатурами «Шарлі ебдо» — журнал переважно лівацького спрямування — дратував не лише мусульман. Його карикатуристи не гребували жартами, які могли вважати блюзнірськими і християни різних конфесій, представники інших релігій, не кажучи вже про численних політиків найрізноманітнішого спрямування. Почуття гумору буває жорстоким. Особливо для тих, хто його позбавлений.
Але тепер на захист свободи слова вийшли і ліві, й праві, й віруючі, й атеїсти. Хоча, звісно, не бракує й тих, хто потайки, а то й відкрито радіє тому, що сатирикам заткнули горлянки автоматною чергою. До слова, карикатуристи «Шарлі» жорстко висміювали й політику Володимира Путіна щодо України, зокрема — анексію Криму. Можливо, ще й тому в хорі обурених і співчутливих голосів можна часто почути версію про те, що до цього теракту прямо чи опосередковано причетний... Кремль. Принаймні увагу від злочинів російських бандитів на сході України перед самітом, де вкотре має вирішуватися доля «мирного процесу» на Донбасі, ця трагедія справді відволікла.

Криваве «привітання»

Терористи з автоматами увірвалися в редакцію журналу «Шарлі ебдо» у середу під час ранкового планування. На якому були присутні провідні автори видання на чолі з головним редактором — Стефаном Шарбоньє, або Шарбом. Після того як 2011 року журнал опублікував карикатури на пророка Мухаммеда, поряд із Шарбом постійно перебував охоронець. Редактор регулярно отримував погрози від ісламістів, які, схоже, його лише роздражнили. Після перемоги ісламістської партії на виборах у Тунісі того ж таки 2011-го «Шарлі» випустив номер із «запрошеним редактором» — пророком Мухаммедом та його зображенням на обкладинці зі словами «Сто ударів батогом тому, хто не помре зо сміху». У результаті редакцію закидали пляшками із запалювальною сумішшю, і вона повністю вигоріла.

А вже за тиждень вийшов номер, на обкладинці якого мусульманин обнімався з журналістом зі словами «Любов сильніша за ненависть». Сам Шарбоньє тоді заявв, що атаку на газету організували «дурні люди, які не розуміють, що таке іслам».

Згодом Шарб не раз повторював, що не боїться погроз. «У мене немає дітей, дружини, кредитів, я нікому нічим не зобов’язаний. І хоч це може звучати надто пафосно, та я волію померти стоячи, ніж жити на колінах». У 2013-му він потрапив у «чорний список» «Аль-Каїди», яка пообіцяла знищити нахабу.

А в останньому номері журналу, що вийшов перед розстрілом редакції, була опублікована карикатура Шарба: «Усе ще немає терактів у Франції? Зачекайте, для привітань у нас іще є цілий січень».

Буквально за півгодини до того, як терористи «привітали» своїх жертв, у «Твіттері» «Шарлі ебдо» було опубліковано карикатуру на лідера терористичного угруповання «Ісламська держава» Абу Бакра аль-Багдаді.

«Бо ми — країна свободи...»

Терористи, яких, за свідченнями очевидців, було троє, забігли в будівлю редакції, розстрілявши охоронця на вході, особистого охоронця Шарба і ще дев’ятьох людей. Ще близько десятьох поранено, кілька людей перебуває в тяжкому стані. Уже залишаючи будинок, зловмисники в чорних капюшонах застрелили поліцейського, який перебував неподалік і прибіг на звуки стрілянини. Вбивці були озброєні автоматами Калашникова і гранатометом.

Із місця події їм вдалося втекти в автомобілі. Учора французька поліція заявила, що імена двох злочинців встановлено — це брати Шеріф та Саїд Куаші, яких оголошено в розшук. Зранку до правоохоронців добровільно прийшов іще один підозрюваний у скоєнні цього теракту — 18-річний Хамід Мурад, який зміг надати нібито переконливе алібі на час убивства.

Уряд Франції, який після теракту в редакції «Шарлі» зібрався на екстрене засідання, оголосив про підняття національного рівня безпеки до найвищої позначки. У всій країні оголошено триденну жалобу.

Президент Франсуа Олланд, який невдовзі після трагедії особисто прибув на місце події, одразу назвав її терористичним актом і заявив: «Нам погрожують, тому що ми — країна свободи. Це варварський акт, спрямований проти журналістів. Ми будемо захищати свободу слова».

За словами глави держави, останніми тижнями в країні було упереджено ще кілька терактів.

Співчуття Франції й обурення нападом на свободу преси висловили лідери інших держав та міжнародних організацій, зокрема голова Європейської ради Дональд Туск, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президент США Барак Обама тощо.

Вашингтон запропонував Парижу допомогу в розслідуванні.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>