П’яна Африка

26.12.2014

Російські алкоголіки поступилися пальмою першості… африканським. Загалом за рівнем споживання алкоголю на душу населення Росія залишається серед лідерів, але тамтешні хронічні пияки стали пити пропорційно менше. Тоді як їхні «колеги» у країнах Африки та Азії — навпаки, тепер споживають більше алкоголю й випереджають за цим показником і РФ, і країни Заходу. Такі висновки можна зробити зі світової мапи обсягів споживання алкоголю особами старшими 15 років, яку оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я.

Як повідомляє Міжнародне французьке радіо, ці дані дещо змінюють узагальнене уявлення про те, що найбільш питущим континентом є Європа. Загальний висновок фахівців ВООЗ — чим більше розвинена країна в економічному плані, тим більше в ній споживають алкоголю. Хоча з цього правила є й винятки.

За прогнозами експертів, упродовж наступного десятиліття лідером за темпами зростання кількості спожитого алкоголю на душу населення буде Китай. Поки що ж він позначений на карті білим кольором — це означає, що наразі китайці п’ють мало.

Дуже низькою кількість споживання алкоголю є у країнах Африки, розташованих нижче й вище від пустелі Сахара, та арабського світу. Що природно, адже в багатьох мусульманських державах алкоголь або взагалі заборонений, або дуже дорогий.

Натомість решта Африканського континенту демонструє протилежні показники. Так, у Чаді споживання алкоголю на душу населення становить 33,9 літра чистого спирту за рік. Причому в основному — за рахунок споживання пива, яке є слабоалкогольним. Отже, п’ють його мешканці Республіки Чад у величезних кількостях.

А от у Німеччині, де за стереотипними уявленнями пиво п’ють ледве не діжками, ця цифра становить лише 14,7 літра алкоголю на рік, з яких 53,6 відсотка — за рахунок пива. Явно нижче, ніж в африканських країнах: Гамбії — 30,9 чистого алкоголю на душу за рік, Малі — 29,3 літра чи Намібії — 27,7 літра. Ці африканські країни випереджають Росію, де споживання алкоголю серед хронічних алкоголіків становить у середньому 22,3 літра (32 літра серед чоловіків і 12,6 літра серед жінок).

Великі шанувальники вина французи споживають 12,9 літра чистого алкоголю за рік, а частка вина становить 56,4%. У Європі найбільшими шанувальниками алкоголю є литовці, поляки та португальці.

Україна на мапі ВООЗ також потрапила у «чорну зону», тобто групу країн, де на одну людину віком від 15 років припадає більше 12,5 літра чистого алкоголю.

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я зазначають, що підрахунок кількості спожитого алкоголю в різних країнах проводився за різними методиками, тому похибка може становити аж до 5 відсотків. Можливо, саме тому оприлюднені зараз карти споживання алкоголю дещо відрізняються від даних «Глобального звіту про стан у галузі алкоголю та здоров’я 2014 року», який ВООЗ поширила у травні. У ньому зазначалося, що середньостатистичний мешканець нашої планети споживає за рік 6,2 літра чистого спирту. Якщо ж розглянути лише Європу, то рекордсменами за кількістю спожитого «зеленого змія» є білоруси — 17,5 літра, на другому місці — громадяни Молдови (16,8 літра), на третьому — Литви (15,4 літра). Росіяни з 15,1 літра посіли аж четверте місце. Також до першої десятки «найп’яніших» країн тоді увійшли Румунія, Україна, Андорра, Угорщина, Чехія і Словаччина.

2012 року від зловживання алкоголем у світі померли 3,3 мільйона осіб. Це більше, ніж від СНІДу, сухот та насильства разом узятих.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>