НОВИНИ ПЛЮС

26.12.2014

Закон про РНБО таки «протягли»

Верховна Рада ухвалила новий закон про Раду національної безпеки та оборони в цілому. «За» проголосували 253 депутати. Цим законом розширюються повноваження Ради національної безпеки та оборони. Як відомо, у вівторок Рада не змогла прийняти цей закон та відправила його на повторне друге читання. Депутати з різних фракцій виступали проти цього закону, побоюючись, що РНБО отримає надто широкі повноваження. «Україна молода» також приділяла цьому увагу в одному з останніх номерів. Водночас чимало нарікань викликає і персона теперішнього секретаря РНБО — Олександра Турчинова, під час виконання яким обов’язків Президента України в березні цього року було анексовано Крим. Не зовсім чесним був і метод роботи з поправками до закону. «З почином! Рада повторює помилки 16 січня 2014 року. Питання проломили об коліно. Конституцією витерли ноги», — написав на «Фейсбуці» народний депутат Сергій Лещенко, обурюючись тим, що його поправки навіть не розглянули.

Згуладзе будуватиме «цивілізовану» поліцію

Перший заступник міністра МВС Ека Згуладзе розповіла, що первинна реформа МВС полягатиме у формуванні блоку громадської безпеки. «Ми будемо змінювати принцип набору кадрів і методику навчання. Важливий момент — хто буде вчити нових поліцейських», — сказала вона. За її словами, нові кадри будуть набиратися на відкритому конкурсі вже з січня. «Починаємо з Києва. І це не пілот, реформа вже почалася», — наголосила Згуладзе. «Для нас найголовніше — побудувати цивілізовані відносини між поліцейським і громадянином. У середині січня ми представимо детальний план реформування ДАІ. Але вже сьогодні можу сказати, що ми зливаємо в одну службу ДАІ та патрульну службу», — заанонсувала вона. І так прокоментувала можливий спротив реформам: «Всі пострадянські країни корумповані, Україна не унікальна. Звичайно, буде опір реформам. Але я про це не думаю. Я впевнена, що ми можемо провести реформи».

Київ лишився без бюджету

Київрада зможе прийняти бюджет міста на 2015 рік лише у січні. Про це на засіданні Київради 25 грудня заявив голова постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков. «Бюджет міста Києва у цьому році ухвалено не буде у зв’язку з тим, що зараз Верховна Рада розглядає зміни до бюджетного і податкового кодексів, і буде приймати бюджет держави 30 грудня», — сказав він. А тим часом, говорячи про бюджет міста, мер столиці Віталій Кличко заявляв, що має намір наполягати на прийнятті Верховною Радою закону, за яким 100% надходжень від податку на доходи фізичних осіб буде залишатися в міському бюджеті. Наразі Київ відраховує до держбюджету 50% податку на доходи фізосіб, що становить 8-9 мільярдів гривень щороку. Кабмін планує збільшити вилучення надходжень від податку на доходи фізичних осіб з бюджету Києва до 75% у 2015 році.

Чи триватимуть переговори у Мінську — невідомо

Незаконні формування «ДНР» і «ЛНР» не підтверджують плани про проведення переговорів контактної групи в Мінську. Про це йдеться у спільній заяві бойовиків, повідомляють «новини Донбасу». Попередня зустріч, на якій Україну представляв екс-Президент Леонід Кучма, «проходила складно й носила підготовчий характер», заявляє Владислав Дейнего, так званий «уповноважений представник» «ЛНР» на цих переговорах. Дейнего підкреслив, що дата наступної зустрічі ще не визначена. Те саме зазначив і представник «ДНР» Денис Пушилін. Раніше повідомлялося, що МЗС розраховує на те, що в ході переговорів тристоронньої контактної групи в Мінську будуть досягнуті домовленості про припинення вогню й відведення важкого озброєння з Луганської й Донецької областей.