Якщо не налякаю, то засмучу

24.12.2014
Якщо не налякаю, то засмучу

Баба з маленькою Світланкою побороли Бабая. Хто б такий знайшовся в Україні, який би поборов безгрошів’я, якого українці бояться більше, ніж ста Бабаїв укупі.

У новому кінотеатрі у Києві йдуть останні титри. Діти з батьками після 70-хвилинного перегляду мультфільму «Бабай», створеного українською студією «Анімафільм», поспішають на вихід. У залі залишається телеведучий і лідер гурту «The ВЙО» Мирослав Кувалдін, який для анімаційної картини написав музику, заспівав три пісеньки й озвучив Кота-скрипуна, до безтями закоханого у відьму. «Прем’єра відбулася. Зараз усі вийдуть і скажуть одне-єдине: «Нарешті зробили перший український мультик», — Кувалдін відповідає на запитання «УМ», чи йому сподобався проект у цілому.

Далі музикант пояснює, що картина в багатьох моментах програє. За його словами, мультфільм задумувався ще 10 років тому, тобто за правління Кучми. (Режисер фільму Марина Медвідь виправляє Мирослава і каже, що працювали над проектом усього 6 років). Із того часу двічі змінилося керівництво, двічі бюджет мультфільму розікрали. І ось нарешті вдалося всі пазли скласти до купи. Та час пройшов, жарти у картині застаріли, анімація у світі пішла значно вперед. А «Бабай» залишився таким, наче зараз не 2014-й, а 2004-й.

Як би кінокритики не брали на кпини якість «Бабая», наймолодші глядачі зі своїми наставниками оцінили мультфільм позитивно. Використані у «Бабаї» архетипи, такі як дивовижна писанка чарівної пташки Алконост, iз якої має вилупитися не хто інший як наслідник. Якщо яйце потрапить до рук Відьми (Ірма Вітовська), буде руденьке відьменятко. Якщо до Бабая (Борис Георгієвський) — то на світ з’явиться ще одне страховисько, яке лякатиме діток. Вій собі надумав перетворити яйце-райце на гору діамантів.

Та доля розпорядилася так, що писанка з неба впала у хату-мазанку до діда і баби. І тут усе відбулося, як у старій добрій казці. «Жили-були дід і баба. Мали вони Курочку Рябу, Козу дурну, Мишку-Шкряботушку. І тільки внучки на радість старій не вистачало. І тут iз яйця вилупилася славна дівчинка Світланка і стала вона навдивовижу швидко рости. Вся робота горіла в її руках. Зажили старі, як у раю. Якби одного дня до них не навідався Бабай і не забрав їх у найми до себе в підземне царство...».

На прем’єру «Бабая» прийшов Віце-прем’єр-міністр міністр культури України В’ячеслав Кириленко разом із дружиною та дочкою. «Я хочу привітати всіх із цим святом! Це перший повнометражний анімаційний фільм, створений в Україні. Слава його творцям!» — амбіційно заявив Кириленко. І додав, що кожного року ми повинні мати по одному великому анімаційному фільму для дітей. Але грошей у держави немає, тому творці мають шукати гроші у приватних осіб. Здається, міністр культури переплутав студію «Анімафільм» із «Волт Дісней Компані».

До слова, виробничий бюджет «Бабая» проходив за програмою держзамовлення і становив 7,1 млн. грн. (100% — фінансування Держкіно). Мультфільм вийшов в український прокат на майже 100 екранах. Творці сподіваюся хоч трішки зібрати каси. «Мені би хотілося зробити дитячий серіал. Та інвестувати в анімацію ніхто не хоче. Це мрія всіх — і Держкіно, і продюсерів, щоб знайшовся якийсь дядечко з великими кишенями, дав грошей намультфільм. Але олігарх, такий як Вій, каже: «Економлю, тому й багатий». Але, можливо, прецедент буде, якщо «Бабай» добре пройде», — пояснила режисерка.

Однак не варто жити в ілюзії. Коли обличчя героїв у «Бабаї» до болю асоціюються з «Машею і Ведмедем», коли у світі медіа, в якому вже навіть немовлята з рук не випускають планшетів, у картині відсутня сучасна комп’ютерна графіка, а форматом 3D і не пахне, коли у мультфільмі для діток Вій мацає за груди Відьму, тоді про яку касу можна говорити?

Перший український мультфільм завершився перемир’ям добра і зла. Бабаю так і не вдалося налякати дітей, принаймні в кінозалі. Але вдалося засмутити аніматорів. Грошей на мультфільми держава більше не дасть. За Кириленка — так точно.