І Казахстан туди ж

23.12.2014

Ще не вистигла злітна смуга прохолонути після відльоту з Києва президента Білорусі Олександра Лукашенка, як із робочим візитом до столиці України завітав його соратник по Митному союзу з Росією, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Він завітав на Банкову вчора і також із запевненнями в дружбі й підтримці.

«Я дуже вдячний за тверду і послідовну позицію на підтримку незалежності та територіальної цілісності України», — подякував колезі Президент Петро Порошенко, а Назарбаєв, у свою чергу, привітав нас із успішно проведеними демократичними виборами й висловив готовність «усіляко сприяти відновленню економічної співпраці між нашими країнами та пришвидшенню мирного процесу на Донбасі».

За словами Порошенка, вони з Назарбаєвим домовилися дотримуватися політики і практики Мінських домовленостей. «Позиція суверенітету та територіальної цілісності залишається непорушною. Мобілізація зусиль усього світу для забезпечення мирного процесу буде відбуватися на базі Мінських домовленостей, в основі яких кілька зрозумілих кроків — припинення вогню, звільнення заручників, негайне виведення військ та закриття кордону, із максимальним використанням механізму ОБСЄ», — наголосив Президент. Нурсултан Назарбаєв запевнив, що «Мінські домовленості підтримуються усіма, в тому числі й Росією, і європейськими державами».

І звернувся до Москви та Києва «із закликом знайти компроміс, щоб вийти з цієї ситуації зі збереженням територіальної цілісності України», назвавши ситуацію на Донбасі «організованою громадянською війною».

Президенти двох країн спочатку зустрічалися віч-на-віч, а потім — у розширеному форматі за участю українських міністрів та урядової делегації Казахстану.

Обоє лідерів назвали переговори «конструктивними та продуктивними».

«Ми вважаємо неприпустимим, коли обсяг нашого товарообороту впав більше ніж на 30%. Ми домовилися, що найближчим часом буде відновлено роботу міжурядової комісії з економічної співпраці», — повідомив Порошенко.

«Ми відновимо наші дружні політичні та економічні стосунки. Україна для нас є близьким другом і партнером у політиці й економіці», — підтримав Назарбаєв.

Як повідомляє прес-служба глави Української держави, за підсумками двосторонніх переговорів було досягнуто «принципових домовленостей щодо активізації співробітництва в енергетичній, машинобудівній, авіабудівній, космічній галузях та поглиблення кооперації у військово-технічній сфері». Зокрема, президент Казахстану висловив зацікавленість в українському досвіді створення бронетехніки. Також ішлося про об’єднання можливостей виробництв українських КБ «Південне», «Південмашу» та «Хартрону» з можливостями казахської сторони, включаючи космодром «Байконур».

Також досягнуто домовленості про постачання в Україну вугілля з Карагандинського та Екібастузького вугільних басейнів — що особливо важливо в нинішній ситуації, коли через складну ситуацію на Донбасі наша держава змушена шукати постачальників вугілля за кордоном.

ДО РЕЧІ

Уряд Киргизстану відклав розгляд проекту Договору про приєднання до Євразійського економічного союзу (ЄврАзЕС). Як повідомляє інформагенція knews.kg, питання розгляду проекту договору було знято з порядку денного киргизького кабміну, хоча спочатку його обговорення планувалося.

У ході засідання Вищої ради Євразійського економічного союзу 10 жовтня в Мінську президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв заявив, що країна готова до кінця 2014 року вступити до ЄврАзЕС. Сьогодні, 23 грудня, Атамбаєв мав летіти до Москви на чергове засідання Вищої ради союзу, щоб підписати угоду. Але тепер, відповідно, скасував поїздку.

Раніше планувалося, що Митний союз та Єдиний економічний простір із 1 січня 2015 року перетворюються в одну організацію — Євразійський економічний союз. Однак це було ще до економічної кризи в Росії, західних санкцій проти неї й обвалу світових цін на нафту.

Нагадаємо, 14 жовтня угоду про ЄврАзЕС ратифікував Казахстан, а 4 грудня — Вірменія.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>