Чому ви, руки, затремтіли?

18.12.2014
Чому ви, руки, затремтіли?

Тремор рук може виникати в цілком здорових людей. Причини має з’ясувати фахівець. (з сайта ilive.com.ua.)

Депресія, фізична втома — і ось вам знову «тряска» та знайома

Напевне, кожному з нас знайомий стан, коли людину «трясе». Ідеться не тільки про надмірні емоції, коли важко стримати гнів чи злість, а й про ритмічні мимовільні рухи кінцівок, голови, тулуба, що здатні привернути увагу інших людей. Причини тремору можуть бути різні, і фахівці виокремлюють два основні його типи: нормальний і патологічний.

Нормальний (фізіологічний) тремор зустрічається в більшості здорових людей. Він з’являється як легке посмикування у витягнутих руках і зазвичай швидко минає. Найчастіше фізіологічне тремтіння виникає при певних умовах: фізичному навантаженні (підняття вантажів, біг, тривале перебування в нерухомому стані) — тоді руки і коліна тремтять від втоми. Або при стресовій ситуації (надмірне хвилювання, депресія, істерика), коли підвищується збудливість нервової системи.

Лікарі кажуть і про таке поняття, як тремор абсолютного спокою. Тремтіння починається з однієї руки, потім перекидається на другу, далі охоплює голову, підборіддя, язик, тулуб і ноги. Зазвичай його не лікують, і тільки коли тремтіння яскраво виражене, лікар може призначити протисудомні препарати і транквілізатори (заспокійливі). «Аби зрозуміти справжню причину тремору, вистачає двох тижнів, — розповідає столичний лікар-невролог Олег Костюк. — Якщо руки й далі продовжують тремтіти, і це не пов’язано зі стресами чи фізичними навантаженнями, то, найімовірніше, маємо випадок патологічного тремору».

Алкоголь, токсичні ліки, «високий» цукор

Патологічний тремор, за словами лікаря, виникає на тлі серйозного захворювання — як один із симптомів недуги. У такому разі тремтіння не минає саме по собі і різниться за характером. Спричинити його може, наприклад, побічний ефект лікарських засобів. «Токсичний вплив хімічних речовин і ліків може викликати дрібний і нерегулярний тремор у пальцях рук, — каже фахівець. — У таких випадках відміна ліків і симптоматичне лікування вгамовує тремтіння».

Може бути алкогольний тремор. Він проявляється при запущеній формі алкогольної залежності. В людини, що давно зловживає спиртним, можуть тремтіти пальці рук, голова, все тіло. Такий тремор виникає зазвичай зранку, у стані похмілля. Після того як залежний перехилив чарочку — тремтіння зменшується або зникає взагалі. Те саме стосується і синдрому абстиненції при наркотичній залежності.  

Тремтіння рук також може бути пов’язане з надлишковим виробленням гормонів щитоподібної залози. «Додатковим симптомом, що характеризує це захворювання, є язик — він також дрібно тремтить, якщо його висолопити. При цьому людина стає дратівливою, різко худне, гіршає стан її волосся і шкіри, з’являється надмірна пітливість, прискорене серцебиття», — зауважує Олег Костюк.

Тремтіння, каже лікар, може виникати і при діабеті — в моменти, коли концентрація глюкози в крові різко зменшується. Такий стан супроводжують слабкість і пітливість. Але все минає після вживання солодких продуктів.

Тремор стає супутником і хвороби Паркінсона. Головна його особливість — людина тремтить у стані спокою. Тремтіння виникає асиметрично, тобто більше трясеться ліва або права рука (чи нога). Як тільки людина намагається зробити вільний рух, тремор зменшується і минає.

«Тремор дії»

Лікарі виокремлюють і так званий «тремор дії». Він відрізняється від паркінсонічного тим, що руки тремтять не в стані спокою, а під час руху або при спробі зберегти певну позу симетрично в обох руках. Найчастіше він буває у літніх людей, хоча може з’явитися в будь-якому віці і мати спадковий характер. «Тремор дії» малопомітний. Його може підсилювати алкоголь.

Ще є мозочковий тремор, який є наслідком патологічних змін у мозочку (частині заднього мозку людини). Він проявляється при активних рухах рук, ніг або коли кінцівки довго перебувають в нерухому стані. «Амплітуда тремтінь збільшується під час цілеспрямованої дії (коли рука досягла потрібного предмета) і зменшується та зникає при розслабленні кінцівок. Мозочковий тремор може бути проявом черепно-мозкової травми, розсіяного склерозу, отруєння», — застерігає фахівець.

Сісти на руку і заспокоїтись

Лікар каже, що деякі види тремору — досить специфічні. Наприклад, астеріксис та міоклонус. Перший проявляє себе швидкими, широкими, аритмічними рухами і виникає у м’язах, коли ті перебувають у стані тривалого скорочення. Вперше цю патологію лікарі завважили в пацієнтів із печінковою енцефалопатією.

«Міоклонус — патологія, при якій спостерігаємо розмашисті рухи рук і тулуба, а амплітуда коливань може сягати кількох сантиметрів, — пояснює невролог. — Тремтіння виникає при русі, а зникає під час повного розслаблення. Щоб угамувати такий тремор, людині доводиться сісти або лягти на руку. Подібний стан виникає при розсіяному склерозі, патології стовбура головного мозку, а також при судинних захворюваннях».