НОВИНИ ПЛЮС

18.12.2014

Україна вийде з СНД?

Комітет Верховної Ради у закордонних справах рекомендує парламенту прийняти проект постанови про припинення членства та участі України в органах Співдружності Незалежних Держав, повідомляє прес-служба ВР. На думку членів комітету, прийняття цього законопроекту забезпечить захист національних інтересів України та посприяє підвищенню авторитету України у світі як держави, що бере участь лише в ефективній та корисній для неї міжнародній співпраці. Депутати також вважають, що СНД не виконує своїх завдань і дискредитувала себе внаслідок відсутності будь-якої реакції на порушення Угоди з боку одного з її засновників — Російської Федерації. Як відомо, Україна не ратифікувала статут СНД і не є повноцінним членом цієї організації.

Або перемир’я, або електроенергія

Україна не зможе обслуговувати енергетичну інфраструктуру контрольованих бойовиками районів Донбасу в умовах порушення ними перемир’я. Про це на брифінгу в Києві в середу заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов. «Ви можете вважати, що це жорстка позиція. Для нас життя кожного солдата, кожного військовослужбовця — найбільша цінність. І коли сьогодні порушується режим припинення вогню, тривають обстріли — я повинен сказати, що в таких умовах ми не зможемо забезпечувати обслуговування енергетичної інфраструктури, яка забезпечує цей регіон», — заявив він. Як відомо, раніше уряд припинив здійснення соцвиплат в контрольованих бойовиками районах Донбасу через неможливість доставки коштів.

Торгівлю з окупованими територіями заборонять

Депутати Єгор Соболєв, Семен Семенченко та Тарас Пастух готують законопроект про заборону торгівлі з окупованими територіями, який також визначатиме процедуру передачі туди гуманітарної допомоги. Про це повідомили депутати на брифінгу в середу. Водночас парламентарії зазначили таке: «Ми докладемо всіх зусиль, щоб прописати статус тимчасово окупованих територій і щоб жителі, які дійсно потребують допомоги, її отримували», — заявив Семенченко. Він також запропонував, щоб гуманітарна допомога йшла на окуповані території під прапорами України, а не від бізнесменів. Також необхідно, «щоб були встановлені джерела надходження продуктів у торговельні мережі міста Донецька та щоб вони були оподатковані. Крім того, необхідно зробити так, щоб були докази, що ця допомога надається, а не що підгодовуються бойовики», — підкреслив Семенченко.

Гонтарева «прогуляла» засідання

Голова Національного банку Валерія Гонтарева не прийшла вчора на засідання Фінансового комітету Верховної Ради. Про це повідомив на засіданні комітету його голова, депутат Ради від фракції Радикальної партії Сергій Рибалка, передають «Українські новини». «Учора я відправив лист на ім’я голови НБУ. Я хотів запитати, чи є якийсь план у Нацбанку, що робити з позичальниками, курсом? Але поспілкуватися я не зміг, тому я її запросив», — сказав Рибалка. Замість себе голова НБУ надіслала директора юридичного департаменту Віктора Новикова. «Те, що вона не прийшла на засідання комітету, це не тільки неповага до Верховної Ради й комітету, а й до населення», — додав нардеп. На засіданні комітету у ВР були присутні активісти, представники громадської організації «Фінансовий майдан» та позичальників.

Росія скеровує в Україну черговий «гумконвой»

Черговий гумконвой Путіна відправиться вранці у четвер на Донбас. Про це повідомило управління організації інформування населення МНС Росії, передає «Інтерфакс-Україна». «18 грудня 2014 року в 6.00 з Ногінського рятувального центру відправиться чергова колона з гуманітарним вантажем для Луганської й Донецької областей», — говориться в повідомленні. Як стверджує управління, десятий за рахунком гуманітарний конвой доправить у Донбас продукти харчування, будівельні матеріали й новорічні подарунки.