Чорні дні агресора

17.12.2014
Чорні дні агресора

Чотиризначних табло у російських «обмінках» учора вже не вистачало — курс продажу євро на цьому фото насправді 105,00 рубля за одиницю європейської валюти. (з сайта zyalt.livejournal.com.)

«Чорним понеділком» назвали російські економісти 15 грудня, коли курс рубля обвалився одразу на 8,5% — до 63 рублів за 1 долар США і 78 рубля за 1 євро. При цьому основні фондові індекси падали ще стрімкіше. Таким чином, за швидкістю польоту в прірву російська грошова одиниця перевершила навіть гривню й упевнено посіла перше (негативне) місце у світі за 2014 рік.

Такого шоку фондовий ринок РФ не переживав уже давно, тож у ніч на вівторок перелякане керівництво Центробанку зібралося на екстрену нараду. По завершенні якої було вирішено з 16 грудня підвищити ключову ставку з 10,5% до 17% річних. Востаннє на таке різке підвищення ставок регулятор ішов ще в кризових 1990-х роках.

Надзвичайний захід спершу нібито допоміг — учора вранці рубль трохи «укріпився» — до 61 із копійками одиниць за долар. Але «нєдолго музика іграла» — подальше падіння виявилося ще карколомнішим. У ході торгів на Московській біржі курс долара сягнув позначки 80 рублів, а євро стрибнув до «психологічної межі» — 100 рублів. Вартість бареля нафти на той час знизилася до 59 доларів за барель — це найнижчий показник з 2009 року (нагадаємо, бюджет Росії розрахований, виходячи з показника помітно вищого, ніж 100 доларів за барель).

Після цього сайт біржі просто завис.

І якщо доти патріотично налаштовані росіяни реагували на європейські санкції футболками з написами «Не смішіть мої Іскандери» й тішилися, що «Крим — наш!», то після цього навіть найбільш пропутінські верстви населення охопила паніка. Особливо коли деякі російські банки почали «про запас» виставляти п’ятизначні табло з курсом обміну валют...

Як написав у своєму «Фейсбуці» відомий російський фінансист Слава Рабинович, «у Росії спостерігається істерична пародія на споживчий бум. Магазини ІКЕА в облозі. У країні не купити «Рейндж ровер». Люди змітають телевізори, пральні та посудомийні машини, праски, телефони, пилососи, бензопили, всю побутову техніку, всі товари першої необхідності й тривалого користування, на які ще не підвищили рублевих цін.

Стався короткостроковий феномен: все те, що продається за старими цінами, тепер коштує на 10— 40% дешевше, ніж у Європі, хоча раніше коштувало на 10—40% дорожче».

Фінансист передбачає, що «ця аномалія скоро закінчиться — коли магазини розпродадуть раніше ввезений, за старими цінами, товар, і коли в усіх настане похмілля. Магазини будуть лежати під купою рублів, але цих рублів не вистачить, щоб поповнити полиці і склади — на ці рублі вже не купити стільки ж імпортних товарів. І тоді товари знову коштуватимуть стільки, скільки завжди й коштували в доларах або євро — на 10—40% дорожче, ніж у Європі... Тільки їх уже мало хто зможе купити. А далі — банкрутства торгових мереж, дистриб’юторів, складських компаній, транспортних компаній, всіх імпортерів...»

У різних регіонах Росії до пунктів обміну валют учора вишиковувалися довгі черги. Паніка не оминула й анексований Росією «Кримнаш» — як повідомляє сайт «Крим. Реалії», через обвал російського рубля в анексованому Криму почався валютний ажіотаж — шукають навіть гривню (!). Просто як в анекдоті, який учора користувався популярністю на російських сайтах: «Росія. Забігає мужик в «обмінник»: — Долари, євро є? — Немає. — А що є? — Гривні. — Давайте!!!».

* * *

Дехто каже: знайшли чому радіти — в Україні ситуація ненабагато краща, тож замість тішитися, що «в сусіда корова здохла», потурбуйтеся про здоров’я своєї власної...

Безперечно, тішитися горю сусіда — ницо й неправильно. Але в цьому випадку йдеться про інше — не про сусіда, якому погано, а про ворога, ступінь агресивності якого прямо залежить від його економічного добробуту. Не Україна винна в тому, що Росії погано. А от у тому, що погано Україні, на жаль, винна саме Росія (читай — Кремль). Як, власне, і у своїй біді.

Хотілося б, щоб це якомога швидше зрозуміли й наші сусіди-росіяни.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>