Нова валюта «під ялинку»

12.12.2014

Із 1 січня 2015 року Литва перейде на єдину європейську валюту і стане 19-ю країною єврозони. Не всі литовці ставляться до запровадження євро позитивно, однак це зміниться, пообіцяв міністр фінансів Литви Рімантас Шаджюс в інтерв’ю «Німецькій хвилі». «Люди говорять про кризу євро вже не перший день, але ця валюта показала, що він здатна чинити опір зовнішнім ударам та внутрішній напрузі. Гадаю, єврозона нині досягла стану, коли вона може впоратися з усіма кризами, не потребуючи допомоги ззовні», — вважає міністр.

Лише половина мешканців Литви на даний момент вірять, що запровадження євро надасть певні переваги. Але в сусідній Естонії, де також у населення були такі сумніви, через два роки після переходу на євро його запровадження схвалюють уже майже 85 відсотків населення.

Литва прив’язала свою валюту лит до євро ще 2002 року, тому співпереживала всі потрясіння, які випали на долю єврозони після фінансової кризи 2008-го: внутрішню девальвацію, скорочення зарплат та соціальних виплат на майже 30 відсотків. Але при цьому вплинути на це Вільнюс не міг ніяк, адже не мав права голосу в єврозоні. Щоправда, Литва мала зиск від низьких відсоткових ставок для фінансування її, хоч і невеличкого, бюджетного дефіциту. А з 1 січня литовці також сидітимуть за столом, за яким приймаються рішення. Це добре для інвестиційного клімату країни.

Свідченням того, як наполегливо та послідовно литовці йшли до зони євро, є те, що тепер вони обмінюватимуть лит на євро за співвідношенням, яке визначили ще 2002-го року: 3,45 до 1. З переходом на євро вони отримають ще кілька переваг: більше не доведеться сплачувати обмінний збір, а відсоткові ставки на кредити знизяться не лише для держави, а й для приватних осіб та підприємств.

Рімантас Шаджюс наголосив, що перехід країни на іншу валюту — це не лише технічна процедура, а й злам у свідомості населення. Досвід інших країн, які запровадили євро, засвідчив, що люди ще дуже довго, щонайменше п’ять років перераховують курс. Аби полегшити такий перехід, ще із серпня в усіх магазинах Литви (а в столиці таке практикувалося й раніше) запровадили подвійні цінники — у литах та євро. Так триватиме до червня 2015 року.

Уряд Литви дуже уважно стежить за розвитком цін, передусім у секторі послуг, де вони зростають найшвидше. Однак це можна обґрунтувати економічними факторами, оскільки в цій галузі зарплати щороку зростають на 4-5 відсотків. У решті секторів ціни поки залишаються стабільними чи навіть падають, оскільки на міжнародному ринку ціни на енергоносії та продукти харчування знижуються. Моніторинг цін триватиме упродовж усього 2015 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>