Життя для інших

12.12.2014
Життя для інших

«Людина року» на обкладинці журналу «Тайм».

«Вони ризикують заради порятунку інших, якому присвячують своє життя», — так головний редактор американського тижневика «Тайм» Ненсі Гіббс позавчора пояснила, чому «Людиною року» у 2014-му редакція назвала збірний образ борців із лихоманкою Ебола.

Один iз найвпливовіших американських часописів, «Тайм» обирає «Людину року», починаючи з 1927-го. І це не обов’язково одна конкретна людина. Головне, щоб номінант або номінанти справили значний вплив на події у світі. Тому на обкладинках тижневика у різні роки з’являлися настільки різні люди, як, скажімо, Йосип Сталін та Папа Римський Франциск. А 2011 року «Людиною року» редакція «Тайм» назвала збірний образ «Протестувальника», маючи на увазі передусім учасників революцій «Арабської весни» в країнах Північної Африки та Близького Сходу.

Епідемія Еболи вибухнула в Західній Африці навесні цього року. Станом на вчора зареєстровано 17 тисяч випадків зараження, хоча насправді їх кількість може бути набагато вищою. Від цієї лихоманки вже померли близько 6400 людей. Головним осередком поширення вірусу залишається Сьєрра-Леоне, але поодинокі смертельні випадки зареєстровано й у країнах Заходу.

Багато організацій та країн переказали гроші на боротьбу з епідемією, щоб допомогти зупинити поширення хвороби, в Африку поїхали тисячі лікарів з інших регіонів світу. Ці колективні зусилля й були відзначені часописом. Колективне відзначення не є першим в історії «Тайм».

Серед головних кандидатів на звання «Людини року-2014» були протестувальники в американському Фергюсоні, президент Іракського Курдистану Масуд Барзані, керівник китайської корпорації Alibaba Джек Ма, а також президент РФ Володимир Путін.

За день до оголошення результатів редакція озвучила думку читачів журналу. Загалом в онлайн-голосуванні за найкращу кандидатуру на перемогу взяли участь близько 5 мільйонів інтернет-користувачів у 225 країнах світу. Більшість із них — 16 відсотків — обрали «Людиною року» прем’єр-міністра Індії Нарендру Моді.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>