Ближча, ніж здається

12.12.2014
Ближча, ніж здається

«Фото на пам’ять»: Президент України Петро Порошенко із представниками української діаспори Австралії, які зустрічали його в аеропорту. (прес-служби Президента.)

Уперше в історії незалежної України її Президент прибув із державним візитом до Австралії. Хоча представники української діаспори, яка на Зеленому континенті дуже впливова, чекали цього моменту вже багато років і ображалися на попередніх очільників України, які не знаходили можливості провідати співвітчизників. Нині Австралія — вірний союзник нашої держави у протистоянні з агресією Росії, а до всього ще й постраждала від бойових дій на Донбасі сторона. Адже в літаку «Малайзійських авіаліній», збитому над «ДНР», було багато австралійських громадян. Тема розслідування обставин цієї катастрофи — одна з провідних під час візиту глави Української держави на Зелений Континент.

На шляху до Австралії Президент заїхав до Сінгапуру, який має чим поділитися з Україною, адже має унікальний досвід реформ. Серед іншого, під час переговорів із місцевими можновладцями йшлося про можливість активізації переговорів щодо укладання угоди про вільну торгівлю товарами і послугами між двома державами, лібералізацію візового режиму, військово-технічну співпрацю й обмін досвідом між Антикорупційним бюро України та Бюро корупційних розслідувань Сінгапуру. «Домовилися про те, що українські фахівці отримуватимуть повний доступ до досвіду, який має Сінгапур», — розповів по завершенні візиту Порошенко.

Із Сінгапуру Президент із першою леді Мариною Порошенко вилетіли до Мельбурна. Незважаючи на те, що літак приземлився пізно ввечері, в аеропорту їх чекав дуже теплий прийом української громади. Розчулений такою дружньою зустріччю, глава держави щиро подякував співвітчизникам в Австралії за палку підтримку далекої Батьківщини. І за те, що «влаштували таки «теплий» прийом Володимиру Путіну у Брісбені» (під час саміту «Великої двадцятки», звідки зневажений іншими світовими лідерами президент Росії фактично втік за день до його завершення).

Наступного дня, 11 грудня, Петро Порошенко разом із прем’єр-міністром Австралії Тоні Ебботтом у мельбурнському кафедральному соборі святих Петра і Павла взяли участь у панахиді, вшанувавши пам’ять громадян, які загинули внаслідок катастрофи літака «Малайзійських авіаліній», героїв Небесної сотні та бійців АТО, що поклали життя у боях за незалежність та територіальну цілісність України.

Після панахиди лідери двох держав уже вдвох поспілкувалися з місцевими українцями, а згодом провели зустріч віч-на-віч. «Якщо свобода однієї країни обмежується, то це обмежує свободу в усьому світі», — наголосив Тоні Ебботт, коментуючи агресію Росії щодо України.

Президент та прем’єр обговорили питання двосторонньої співпраці, зокрема в енергетичній сфері. За словами Петра Порошенка, йшлося, серед іншого, про можливість використання австралійського урану для наших атомних електростанцій та постачання в Україну австралійського вугілля. Президент подякував Австралії за фінансову допомогу в розмірі 100 мільйонів доларів, яку вона надасть Києву в рамках Міжнародного валютного фонду, і підтримку української армії — Тоні Ебботт повідомив про рішення допомогти Збройним силам України на понад 2 мільйони доларів.

Ймовірно, в лютому наступного року, коли в Києві планується відкриття посольства Австралії, глава її уряду відвідає Україну з візитом у відповідь. Принаймні відповідне запрошення від Президента Порошенка він отримав.

Із Мельбурна президентське подружжя відбуло до столиці Австралії Канберри, де відбулася офіційна церемонія зустрічі з генерал-губернатором країни Джоном Косгроувом.

Далі у програмі візиту — зустрічі з керівником Лейбористської партії, лідером опозиції в австралійському парламенті Біллом Шортеном, із губернатором та прем’єр-міністром штату Новий Південний Уельс, представниками ділових кіл Австралії. Окрім того, Петро Порошенко виступить у найпрестижнішому політологічному центрі Австралії, Інституті міжнародної політики Lowy, з лекцією на тему: «Чому Україна ближче, ніж ви вважаєте».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>