Його унiверситети

12.12.2014
Його унiверситети

Пiд завісу зустрiчi Віктор Ющенко ще довго підписував книги студентам. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Студенти є рушієм суспільних перетворень у державі. Без попереднього досвіду, його усвідомлення рухатися у майбутнє складно. Тому вчора студенти Київського національного університету імені Тараса Григоровича Шевченка зустрілися із третім Президентом України Віктором Ющенком.

Зала була вщерть заповнена студентами, а запитання сипалися одне за одним. Понад дві години Віктор Ющенко активно спілкувався та ділився досвідом, розповідав про минуле, теперішнє та майбутнє. Зустріч видалася жвавою та цікавою. У квітні цього року він видав книгу у видаництві «Фоліо» «Недержавні таємниці: нотатки на берегах пам’яті». Її Віктор Андрійович успішно презентував у Києві та Львові. А вчора сказав: «Хочу нашу розмову присвятити не книзі, найголовніше завдання — піднести до роздумів, що відбувається нині в політичному, безпековому та економічному вимірі нашої країни».

Віктор Ющенко поділився спогадами про свою роботу в Національному банку України, коли в державі був небачений для європейської країни рівень інфляції. Саме тоді відбулося формування банківської та казначейської системи. «Я щасливий, що той період був найскладнішим, це час розбудови органів центральної влади», — резюмував він. Згадував Ющенко і про той час, коли перейшов у Кабінет Міністрів України, як у той час формувався бюджет. Віктор Ющенко вперше запропонував збалансований бюджет і взяв персональну відповідальність за нього. Він пояснив дуже багато фінансових механізмів, які є ключовими в управлінні державою. Така тема зацікавила студентів i в контексті нинішньої економічної ситуації.

Найцікавiшою, певно, видалася тема національної єдності. Її Віктор Ющенко називає «найбільшою політичною проблемою». Згадавши першу вчительку, він наголосив, що саме вона заклала базові основи цього поняття. «Нація та націоналізм — найскладніші категорії», — додав він і наголосив, що саме нація є ключовим і найвищим об’єднанням та існує над церквою, громадами, профспілками тощо.

Не оминули й найскладнішої теми — війни. Слушно зазначив Ющенко, що нині в Україні реформа №1 — виграти війну в Путіна. Згадавши складну історію військового конфлікту в Грузії у 2008 році, вбачає пріоритетним нині для України повний розрив дипломатичних зв’язків із країною-агресором. Населення має зрозуміти, що йде війна, тому свідомість кожного громадянина має бути мобілізована й працювати на перемогу над Путіним. А далі реформи та міжнародні інвестиції реанімують країну, вважає Ющенко.

Віктор Андрійович наприкінці розмови зi студентами висловив своє захоплення ними: «21 листопада минулого року вийшли на Майдан iз вимогою повернути європейський курс. Якщо немає мети і курсу, то говорити про реформи — це «суєта». Нині Президент має працювати на Україну та продовжувати стратегічний курс на Європу».

«Політики повинні зробити курс на національне відродження, що починається з консолідації», — сказав наприкінці Віктор Ющенко та подякував студентам за запрошення до їхнього вишу та відверту розмову.