«Вбивця» — у келиху...

11.12.2014

Один келих вина так само шкідливий, як і три склянки горілки, вважає керівник Департаменту охорони здоров’я Великої Британії Дункан Селбі. Бо рано чи пізно викликає алкогольну залежність. Не секрет, що багато людей не бачать жодної проблеми в тому, аби випити по келиху вина наприкінці робочого дня. Але мало хто усвідомлює, скільки він насправді випиває. Це комплексна проблема, яка пов’язана з тим, що останнім часом середній розмір келиха для вина помітно... збільшився.

Дункан Селбі називає алкоголь «тихим убивцею», і з сумом констатує: у Британії з 1970-х років рівень захворювань, пов’язаних із розпиванням спиртних напоїв, зріс на 500%. «Це третя причина смертності серед людей працездатного віку», — цитує слова очільника Департаменту видання The Daily Mail . Зокрема, тільки в Британії та Фінляндії (якщо брати європейські країни) простежується зростання кількості пацієнтів із хворобами печінки.

Тож медики і вчені закликають до помірного споживання вина. Цей напій, вважають вони, корисний для судин і серця. Зокрема, вино підвищує рівень «хорошого» холестерину (ліпопротеїнів високої щільності). За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, помірне споживання вина — це 0,2 літра для жінок і 0,3 літра для чоловіків не більше п’яти разів на тиждень.