Монетизація, «як у Москві»

10.12.2014
В окупованому Криму російська влада переходить до процесу монетизації пільг — системи грошових компенсацій, за якою живе Федерація із 2004 року. Як відомо, звичних для більшості українців пільг при сплаті за комірне чи, скажімо, проїзд у громадському транспорті у Росії не існує. Від цього нововведення російські пенсіонери попервах були не у захваті, загальне невдоволення тоді навіть вилилося у велелюдні акції протесту. Криму через це тільки доведеться пройти. Але вже точно відомо, що на рублеві виплати можуть розраховувати не всі українські пільговики, що залишилися на півострові.

Неминучі коригування

Тож недавні піднесення і ейфорія багатьох відставників від «кримнаш» і надто приземлених речей — російських пенсій, — які у перерахунку на гривню наразі справді приблизно у два з половиною рази вищі за українські, вже з нового 2015 року мають всі реальні шанси дещо «пригальмуватись». Чи просто змінитись на інші людські емоції. І не тільки через чергову хвилю підвищення комунальних послуг у середньому на 15%, подорожчання за ці місяці основних продовольчих товарів на 40-60 % і в рази найбільш затребуваних пенсіонерами ліків і медпрепаратів. Головним чином через суттєві пільги, що їм гарантувало українське законодавство і які натомість не передбачені російським. Причому нововведення так чи інакше стосуватиметься понад 10 тисяч ветеранів бойових дій (без врахування Севастополя), у тому числі 4,5 тисячі «афганців». А ще ветеранів військової служби, тобто тих, у яких 20 і більше років календарної вислуги — близько 20 тисяч пенсіонерів силових структур.

Хоча на цій невеселій перспективі надто не акцентували увагу на своїй першій прес-конференції новий військовий комісар Криму 59-річний відставний полковник Анатолій Малолєтко і його помічники. Відтепер їхнє відомство буде безпосередньо займатись нарахування пенсій колишнім військовикам, хоча до анексії це робили відділення Пенсійного фонду. Малолєтко заспокоїв: «Менше того, що отримували по пенсіях раніше, за заявою президента (Путіна. — Авт.), отримувати не будуть». Щоправда, при цьому зізнався, що до нової посади (призначений 31 жовтня ц. р.) тільки-но призвичаюється, «проходить етап становлення». Виявляється, до Сімферополя Малолєтко приїхав аж із Хабаровська, де до 2008 року служив у штабі Далекосхідного військового округу, а потім працював у ВАТ «Газпром». Чим займався там конкретно, не повідомив. А от у коло його обов’язків на штабній роботі в ДалВО безпосередньо входило укомплектування і підготовка військовослужбовців « до тих конфліктів (дослівно), які проходили на території Росії». Чиновник вважає, що цей досвід буде «вкрай необхідний на території Республіки Крим». На запитання автора цих рядків: до яких конфліктів новий військком готуватиме кримських призовників, яким, до слова, після перехідного періоду у 2015 доведеться проходити строкову службу вже за межами Кримського півострова, чоловік не відповів. Одразу дав «задній хід», мовляв, про жодні конфлікти не йдеться.

У сухому залишку

Утім повернімося до пільг, точніше — їхньої повної відсутності невдовзі у кримських військових пенсіонерів. Отже, ті з них, що мали посвідчення «Ветерана ЗС» українського зразка, а потім поміняла його на аналогічне, але вже з двоголовим орлом, із 1 січня 2015 можуть забути про сплату лише 50% вартості квартплати, всіх комунальних послуг включно з опаленням, водозабезпеченням, електроенергією тощо, як це було до цього. Федеральний закон РФ від 12.01. 1995 року «Про ветеранів» такі пільги взагалі не передбачає.

Так само не зможуть розраховувати на ще більшу знижку (75 %) ветерани бойових дій і члени їхній сімей. Це стосується «афганців», а також тих, хто у різні часи, чітко визначені відповідною постановою уряду як уже сучасної України, так і Росії, виконував «інтернаціональний обов’язок, скажімо, в Алжирі (1962—1964), В’єтнамі (січень 1961 — грудень 1974), Мозамбіку (1967-1969, листопад 1975 — листопад 1979) чи Сирії (червень 1967, березень—липень 1970, вересень-листопад 1972, жовтень 1973 року) — загалом у понад двох десятках «гарячих точок» світу. Доведеться їм також за нових умов у повному обсязі сплачувати земельний податок, зокрема за дачну ділянку площею до 0,12 га. А ще для цих категорій пенсіонерів залишаться у минулому безкоштовний проїзд у міському, міжміському транспорті у межах Кримського федерального округу і РФ загалом. А також щорічна знижка у 50% вартості авіаквитка, квитка на залізничний, морський і річковий транспорт. Не отримуватимуть вони й традиційну щоразову грошову допомогу до 9 травня.

Можливо, колишні, українські, комунальні пільги компенсуються щомісячними грошовими виплатами, передбаченими федеральним законом РФ, яким була проведена монетизація соціальних пільг. Із 1 квітня 2013, нагадаю, така виплата становить 1386,19 руб. (для громадян, які відмовилися від набору соціальних послуг, — 2225,84 руб.) У цьому випадку «пролітають» колишні миротворці, себто ті, хто у 1992—1995 роках проходив військову службу в складі підрозділів українського миротворчого контингенту в екс-Югославії і Республіці Ірак (2003—2005), а також учасники розмінувань на території України і Криму зокрема. До речі, таких більше 1 тисячі осіб.

ЧУЖІ ВЕТЕРАНИ

Не стріляв у Чечні? Не боєць!

Хоча, за чинним Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», статус, учасника бойових дій за ними все ж зберігається. Як, до слова, і за тими, хто проходив військову службу на Кубі під час так званої Карибської кризи (липень 1962 — листопад 1963) і на території Чехословаччини (20 серпня 1968 — 1 січня 1969). РФ, як відомо, даних колишніх військовиків учасниками БД не вважає. У першому випадку аргументація така: мовляв, на Кубі радянські Ракетні війська стратегічного призначення лише базувались, у другому — втрати військ країн Варшавського договору були незначними. Натомість повноцінні ветеранські пільги можуть отримати кримчани, що брали участь у першій і другій чеченських війнах, а також так званій Кавказькій війні з 8 по 22 серпня 2008 на території Абхазії і Південної Осетії. Такі, либонь, є серед відставників Чорноморського флоту, підрозділів його бригади морської піхоти. Додам, що наразі в російській Держдумі з подачі профільного бюджетного комітету розглядається питання про надання статусу ветерана БД добровольцям, які воювали чи продовжують це робити на боці так званих «ЛНР» і «ДНР».

Щодо інших грошових ветеранських виплат, зокрема за проїзд у міському транспорті, то це вже прерогатива регіонального бюджету. Окремі суб’ єкти РФ фінансують ці транспортні витрати. За їх прикладом, як розповів на згаданій вище прес-конференції помічник республіканського військкому з роботи з ветеранами Євген Григоренко, пропозиції щодо соціального захисту щодо окремих категорій кримчан подані у Держраду Криму. 27 листопада на сесії вона мала ухвалити у другому читанні відповідний закон. Але справа до самого ухвалення документа не дійшла. У Криму, попри мільярдні вливання у місцевий бюджет із Москви, як раніше, з грошима для нужденних сутужно.