Світло давай!

09.12.2014

Позапланові відключення електроенергії спровокували на Миколаївщині соціальний вибух. Більше ста обурених жителів села Коблево, де проблема постачання електроенергії стоїть особливо гостро, на знак протесту заблокували трасу міжнародного значення Одеса—Мелітополь—Новоазовськ.

Як розповіли в прес-службі миколаївської міліції, співробітникам ДАІ довелося організовувати об’їзд цієї жвавої ділянки дороги через Морське. Правоохоронці вели переговори з протестувальниками і вмовляли не порушувати законодавство, а писати скарги. Однак селяни були налаштовані рішуче. «За день до нашої акції ми розмістили на сайті Коблевської сільради офіційну заяву з проханням звернути увагу на проблему відключення електроенергії без попередження в селах Коблево, Ленінка та Морське. Однак жодної реакції з боку Березанської райдержадміністрації та Миколаївобленерго не було», — поскаржилася активістка Марія Коротенко.

Наростає невдоволення і в самому Миколаєві, де електрику також почали вимикати без попередження й надовго. За словами людей, це може призвести до непередбачених наслідків, бо з відключенням електроенергії перестають працювати гідравлічні насоси, внаслідок чого у трубах падає тиск і зникає як гаряча, так i холодна вода, від чого температура у квартирах знижується. Відсутність електроенергії призводить i до того, що в шкільних і дошкільних установах, де використовуються електроплити, просто нічим годувати дітей.

У компанії «Укренерго» наводять стандартнi аргументи, мовляв, вдатися до тимчасових відключень їх змушує ситуація, що склалася в єдиних енергосистемах після того, як в аварійному порядку довелося відключати енергоблок Запорізької АЕС, а на додаток — через нестачу вугілля — шістнадцять енергоблоків українських ТЕЦ у різних регіонах країни. Однак люди в цій ситуації не хочуть бути крайніми.