Взяти владу-2. На кону — комітети ВР

05.12.2014

Після формування Кабміну неподіленою лишається царина законодавчої влади — нові члени парламенту вже тривалий час розкладають пасьянс iз профільних комітетів ВР. Посада голови комітету (а також його заступників) є доволі значимою. Саме через керівників парламентських комітетів «проходять» рішення щодо підготовки тих чи інших законопроектів, вони ж дають добро на включення законопроектів до порядку денного, відповідають за їхній юридичний супровід під час слухань у Верховній Раді тощо.

Тому претензії на головування у комітетах завжди супроводжуються торгами і боротьбою за квотний розподіл посад. Парламент VIII скликання не є винятком — цього разу процес затягнувся та ускладнився настільки, що на вчорашньому засіданні Рада взяла паузу для остаточного узгодження кандидатур. Утім нардеп Микола Томенко пообіцяв, що «комітетське» питання буде повністю вирішено протягом четверга.

Поза комітетами депутати мають визначитися також із кріслом першого віце-спікера. За словами депутата від «Самопомочі» Єгора Соболєва, ним може стати Андрій Парубій — колишній секретар РНБО та депутат від «Народного фронту». Ця кандидатура вже погоджена з керівниками фракцій. Що стосується віце-спікера, то на цю посаду претендуватиме Оксана Сироїд від «Самопомочі».

Болючим для багатьох є питання очолення парламентських комітетів представниками «Опозиційного блоку». Потiм не «поділитися» з опозицією не можна — цього вимагає Регламент Верховної Ради. «Опозиційний блок» претендує щонайменше на три комітети — регламентний, свободи слова та прав людини. На сьогодні парламентська більшість готова поступитися опозиції регламентним комітетом. Плюс, можливо, ще одним — новоствореним.

«Швидше за все, буде започатковано ще один комітет міжнаціональних, міжконфесійних відносин і тимчасово переселених осіб… Якщо цей комітет створять, то він відходить до фракції «Опозиційний блок». Таким чином, в опозиції як мінімум два комітети», — зазначив учора Микола Томенко.

Він додав, що особливо гострі дискусії викликає головування у бюджетному комітеті. «Радикальна партія вважає, що це її сфера відповідальності, а «Блок Петра Порошенка» вважає, що це їхня сфера відповідальності», — зазначив Томенко.

Довго не вдавалось напрацювати спільну точку зору і щодо комітету з питань національної безпеки й оборони: «Народний фронт» пропонував на посаду голови Сергія Пашинського, а «Самопоміч» — Семена Семенченка. У підсумку нацбезпека відійшла «під крило» «Народного фронту».

«У зв’язку з тим, що в нас теж є програма розвитку армії, ми домовилися, що від «Самопомочі» я йду першим заступником керівника комітету Сергія Пашинського і ми створюємо спеціальну постійну контрольну комісію, яка займатиметься контролем над парламентським комітетом (із питань безпеки й оборони)», — прокоментував пізніше Семенченко.

На момент, коли цей номер готувався до друку, остаточний розподіл парламентських комітетів іще не відбувся. Список комітетських голів існував лише в чорновому варіанті.

А ТИМ ЧАСОМ

Як стало відомо напередодні, в середу ввечері були досягнуті попередні домовленості з приводу голів комітетів. Керівники фракцій зійшлися на такому розподiлі портфелів.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин — Тарас Кутовий (БПП);

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією — Єгор Соболєв («Самопоміч»);

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики — Дмитро Андрієвський (БПП);

Комітет з питань бюджету — Андрій Павелко (БПП) або Олег Ляшко (Радикальна партія);

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування — Сергій Власенко («Батьківщина»);

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи — Микола Томенко (БПП);

Комітет з питань економічної політики — Андрій Іванчук («Народний фронт»);

Комітет з питань європейської інтеграції — Ірина Геращенко (БПП);

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — Андрій Кожем’якін («Батьківщина»);

Комітет у закордонних справах — Ганна Гопко («Самопоміч»);

Комітет з питань культури і духовності — представник «Народного фронту», із прізвищем не визначилися;

Комітет з питань науки і освіти — Лілія Гриневич («Народний фронт»);

Комітет з питань національної безпеки і оборони — Сергій Пашинський («Народний фронт»);

Комітет з питань охорони здоров’я — Ольга Богомолець (БПП);

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки — Микола Мартиненко («Народний фронт»);

Комітет з питань інвалідів та ветеранів — Олександр Третьяков (БПП);

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин — Григорій Немиря («Батьківщина»);

Комітет з питань верховенства права та правосуддя — Руслан Князевич (БПП);

Комітет з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України — Михайло Папієв («Опозиційний блок»);

Комітет з питань свободи слова та інформації — Вікторія Сюмар («Народний фронт»);

Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму — Артур Палатний (БПП);

Комітет з питань соціальної політики та праці — Людмила Денисова («Народний фронт»);

Комітет з питань транспорту і зв’язку — Ярослав Дубневич (БПП);

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності — Андрій Павелко (БПП), у разі, якщо бюджетний комітет відійде Радикальній партії;

Комітет з питань податкової та митної політики — Роман Насіров (БПП);

Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій — Олександр Данченко («Самопоміч»);

Комітет з питань промислової та інвестиційної політики — Віктор Галасюк (Радикальна партія).